Pečená drůběž Ras el Hanout se zeleninou

Snímek obrazovky 2020-05-11 v 18.48.17.png

Pečené drůbeží maso a zelenina z jednoho pekáče je osvědčenou klasikou, jak snadno a rychle nasytit hladové strávníky. Nikdy nezklame! Máte-li zeleninu z vlastní zahrady a maso od poctivého farmáře, co víc si můžete přát? Ras el Hanout je arabská směs koření, jejíž název lze do češtiny volně přeložit jako „to nejlepší z naší nabídky“, což odkazuje na původní způsob prodeje koření na trzích. Směs je nejlepší připravit nadrcením celého koření, ale pokud chvátáte, je možné použít i koření mleté (jako v tomto receptu). Pokud chcete ostřejší chuť, přidejte více pálivé papriky.

Suroviny

MASO SE ZELENINOU
2 mrkve
1 celer
1 pastinák
2 batáty
2 cukety
1 lžíce koření Ras el Hanout
150 ml olivového oleje
špetka soli
2 krůtí prsa
2 kuřecí stehna
2 palice česneku

vařený kuskus k podávání

KOŘENICÍ SMĚS
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
2 lžičky mletého kardamomu
1 lžička mletého muškátového květu
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté kurkumy
0,5 lžičky mletého muškátového oříšku
0,5 lžičky mletého černého pepře
0,5 lžičky mletého bílého pepře
0,5 lžičky mleté chilli papriky
0,5 lžičky mletého hřebíčku
0,5 lžičky mletého římského kmínu

 

Postup

Kořenicí směs připravíme smícháním všech uvedených druhů koření. Skladujeme ji v uzavřené vzduchotěsné nádobě na suchém a tmavém místě, podle kvality koření vydrží směs až 6 měsíců.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Kořenovou zeleninu a batáty oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Cuketu omyjeme a nakrájíme ji na silnější plátky. V míse promícháme kořenicí směs s olejem a špetkou soli a obalíme v ní zeleninu. Poté zeleninu rozložíme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.

Krůtí prsa nakrájíme na stejně velké kousky. Palice česneku rozkrojíme napůl nebo rozdělíme na stroužky a oloupeme. Všechno maso a česnek obalíme ve zbylé kořenicí směsi a rozložíme ho na pečenou zeleninu. Vratíme do trouby a dopečeme 30–40 minut (podle velikosti masa). Občas promícháme.

Upečené maso se zeleninou podáváme s kuskusem.

Edice kořenících směsí Světová

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření

Previous
Previous

Kosmatice, pochoutka z bezu

Next
Next

Hříšná čokoládová pěna