Nakládaná rajčata s česnekem

_MG_2853.jpg

Jakmile je ochutnáte, pravděpodobně nepřestanete s uždibováním, než uvidíte dno sklenice, a pak se zastydíte, že jste nic nenechali ostatním. Ušetříme vám zklamání – rajčat naložte opravdu hodně. Nikdy jich nebude dost. Pečením úžasně zesládnou a česnek s tymiánem nechá vyniknout jejich pikantnímu srdci.

Suroviny

2 kg rajčat
2 palice česneku 
1 hrst tymiánu
sůl
olivový olej na dolití

 

Postup

Na začátku postupu se rozhodneme jestli chceme nakládaná rajčata ve slupce či nikoliv. Pokud je budeme loupat, nařízneme jim slupku kolem dokola, vložíme je na 2 minuty do vroucí vody, vyjmeme a ponoříme do studené vody. Slupku pak lehce sloupneme. 

Rajčata nakrájíme na poloviny a vyskládáme na pekáč řezem nahoru. Pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Česnek oloupeme, utřeme se solí a potřeme jím upečená rajčata. Zlehka je osolíme a posypeme nasekaným tymiánem. Přiložíme dvě poloviny rajčat k sobě, čímž je spojíme, a skládáme je do sklenic. Zalijeme olejem až po okraj, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Rybízová šťáva z dětství

Next
Next

Sušená rajčata s vůní bylin