Naan s římským kmínem

10.+Naan+s+%C5%99%C3%ADmsk%C3%BDm+km%C3%ADnem.jpg

Naan pochází z Asie. Jde o kynutou chlebovou placku z pšeničné mouky, která se originálně peče v tandooru. To je pec vyhloubená v zemi nebo tvar takové pece imitující. Vypadá jako hliněné vosí hnízdo a těsto se v ní peče přilepené na stěny. Naan se peče nasucho a upečený se dá ochutit máslem nebo ghí. Koření je také povoleno. Naan se podává s masem, sýrem nebo zeleninou. Skvěle se hodí také k hummusu a k různým dipům nebo omáčkám.

Suroviny

300 g polohrubé mouky
½ čajové lžičky kypřicího prášku
¼ čajové lžičky sody
2 čajové lžičky cukru
špetka soli
3 polévkové lžíce bílého jogurtu
2 polévkové lžíce mléka
100 ml vody
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce celého římského kmínu
ghí nebo olej na pomazání

 

Popis

V míse dobře promícháme suché ingredience – mouku, kypřicí prášek, sodu, cukr a sůl. Ke směsi přidáváme jogurt, mléko a vodu a vytvoříme zprvu lepkavé, později pěkné pružné těsto. Hněteme pár minut a přidáme postupně 2 lžíce olivového oleje. Zapracujeme a necháme těsto kynout v olejem vymazané míse, přikryté folií zhruba hodinu.

Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučenou podložku a vyválíme placky, do kterých zapracujeme válečkem semínka římského kmínu. Placky opékáme na suché pánvi a pomažeme ghí (přepuštěným máslem).

Sladce pečeme podle Herbáře

Více vypečených receptů najdete v nové knize Sladce: Pečeme podle Herbáře

Previous
Previous

Sardinková pomazánka

Next
Next

Bratislavské rohlíčky podle receptu paní Dubčekové