Krupicový foucmouk

55_MG_2037.jpg

Jak píše Marie Úlehlová-Tilschová ve své knize Česká strava lidová: „Dětem se nejprve dostává mléka mateřského, ze všech nejzdravějšího, a později lehce stravitelná, ze všech nejúčelnější pápěnka neboli nejoblíbenější kaše na mlíku.“  A pak se z husté kaše z opražené krupice udělají noky a osladí se nejlépe pravým perníkem. Miminkovská pápěnka se promění na jemný dezert foucmouk. Dělávala vám ho taky vaše babička? 

Suroviny

NOKY

40 g másla
300 g krupice
1 litr mléka
špetka soli

K PODÁVÁNÍ

100 g strouhaného perníku
100 g rozpuštěného másla

 

Popis

V hrnci rozpustíme máslo, osmažíme na něm krupici, až jemně zhnědne a rozvoní se. Zalijeme ji mlékem, osolíme a vymícháme hustou hladkou kaši.

Lžíci namočíme v rozpuštěném másle určeném k podávání a vykrajujeme noky. Ty skládáme na talíř a sypeme perníkem. Přelijeme zbylým máslem. 

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Lokše s mákem

Next
Next

Indické kari z Kéraly připravené z českých surovin