Krupicový foucmouk
Jak píše Marie Úlehlová-Tilschová ve své knize Česká strava lidová: „Dětem se nejprve dostává mléka mateřského, ze všech nejzdravějšího, a později lehce stravitelná, ze všech nejúčelnější pápěnka neboli nejoblíbenější kaše na mlíku.“ A pak se z husté kaše z opražené krupice udělají noky a osladí se nejlépe pravým perníkem. Miminkovská pápěnka se promění na jemný dezert foucmouk. Dělávala vám ho taky vaše babička?
Suroviny
NOKY
40 g másla
300 g krupice
1 litr mléka
špetka soli
K PODÁVÁNÍ
100 g strouhaného perníku
100 g rozpuštěného másla
Popis
V hrnci rozpustíme máslo, osmažíme na něm krupici, až jemně zhnědne a rozvoní se. Zalijeme ji mlékem, osolíme a vymícháme hustou hladkou kaši.
Lžíci namočíme v rozpuštěném másle určeném k podávání a vykrajujeme noky. Ty skládáme na talíř a sypeme perníkem. Přelijeme zbylým máslem.