Krém z červeného zelí
Krémové polévky se hodí nejen do studeného zimního období. Také vám tak chutnají? Umí pořádně zahřát a spravit náladu. Můžete je vyzkozšet pít i z hrníčku. Uvařit a rozmixovat zeleninu je to nejjednodušší, co můžete v kuchyni provést, a jakého se dočkáte aplausu!
Suroviny
½ hlávky červeného zelí
1 cibule
2 lžíce másla
špetka muškátového květu
1 l hovězího vývaru
2 žloutky
200 ml smetany na vaření
sůl a čerstvě mletý pepř
pár kapek dýňového oleje k podávání
lístky bazalky nebo kopru k podávání
Popis
Zelí omyjte, vykrojte košťál a zelí nakrájejte na kostičky, nebo nastrouhejte nahrubo.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte na rozehřátém másle v hrnci dozlatova. Vsypte zelí, muškátový květ a pepř, promíchejte, krátce orestujte, zalijte vývarem a vařte doměkka, zhruba 20–30 minut dle velikosti zelí. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.
Žloutky rozšlehejte vidličkou ve smetaně, vlijte do horké polévky, promíchejte, 1 minutu povařte a osolte dle chuti. Podávejte zakápnuté dýňovým olejem a ozdobené lístky bazalky nebo kopru.