Koláč ke kávě

kolac_ke_kave.jpg

Suroviny

KVÁSEK
2 kostky cukru nebo
2 lžíce krupicového cukru
70 ml vlažného mléka
21 g droždí (1/2 kostky)

TĚSTO
50 g másla 
1 vejce 
1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
50 g mletých mandlí
250 g hladké mouky
1 žloutek na potření
mouka na pomoučení

NÁPLŇ
400 g tvarohu (z vaničky)
2 žloutky
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
100 g rozinek (podle chuti)
1 sáček skořicového cukru

 

Postup

Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. 

V míse třeme přibližně 10 minut změklé máslo, vejce a citronovou kůru dohladka. Přidáme mandle, prosátou mouku, vlijeme vzešlý kvásek a vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.  

Na náplň prošleháme tvaroh se žloutky, oběma cukry a pomerančovou kůrou na hladký krém. 

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál (nebo lépe na pečicí papír), lehce ho prohněteme, rozválíme na tenčí plát a přemístíme přímo na pečicím papíru na plech. Prsty vytlačíme zvýšené okraje. 

Těsto potřeme tvarohovou náplní, urovnáme nožem dohladka a podle chuti posypeme rozinkami a skořicovým cukrem. Okraj potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 20 minut.

_Q3A3925_resize.jpg

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Citronový chlebíček

Next
Next

Tajemství mouky a její mletí