Jemné buchty

Jemne_buchty.jpg

Suroviny

KVÁSEK
1 lžíce krupicového cukru
100 ml vlažného mléka
21 g droždí (½ kostky)

TĚSTO
150 ml mléka
3 žloutky 
1 vejce
160 g rozpuštěného másla
špetka soli
500 g hladké mouky
4 lžíce krupicového cukru
sádlo na vymazání
moučkový cukr na posypání

NÁPLŇ
100 g povidel
100 g meruňkové zavařeniny
100 g tvarohové náplně
100 g makové náplně

TVAROHOVÁ NÁPLŇ
500 g měkkého tvarohu (z kostky)
2 žloutky
1–2 lžíce smetany na vaření (12%)
1 lžička strouhané citronové kůry 
50 g moučkového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
pár kapek mandlové esence
1 hrst rozinek dle chuti
2 lžíce tuzemského rumu dle chuti

MAKOVÁ NÁPLŇ
100 g jemně mletého máku
70 ml mléka
špetka mleté skořice
1 tlučený hřebíček
1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
40 g moučkového cukru
mleté mandle či strouhaný perník na zahuštění

 

Postup

Do oslazeného vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Pekáč vymažeme sádlem. 

V mléce rozšleháme žloutky a vejce, přilijeme polovinu másla a osolíme. Do mísy prosejeme mouku, promícháme s cukrem a přilijeme připravené mléko. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí ke stěnám mísy ani k vařečce. Zakryjeme utěrkou a necháme ho vykynout, zhruba 45 minut. 

Z vykynutého těsta odebíráme lžící namočenou v mouce kousky o velikosti menšího vejce, pomoučenými prsty je roztáhneme, naplníme zvolenou náplní, složíme do bochánku a skládáme do pekáče, švem dolů, jeden vedle druhého. Každou buchtu potřeme rozehřátým máslem (i ze stran, aby se navzájem neslepily), a ještě necháme kynout, zhruba 15 minut.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Buchty pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut dozlatova. Necháme vychladnout a hojně pocukrujeme.

Maková náplň

Mák vsypeme do kastrůlku, zalijeme mlékem, přidáme koření a citronovou kůru a za občasného míchání vaříme, až směs zhoustne. Na závěr vmícháme cukr a ještě 1 až 2 minuty na mírném stupni povaříme. Zahušťujeme strouhanými mandlemi nebo strouhaným perníkem.

Tvarohová náplň

Tvaroh utřeme se žloutky, podle konzistence případně rozředíme smetanou, přidáme citronovou kůru, oba cukry, pár kapek esence pro vůni a utřeme dohladka. Podle chuti můžeme rozinky spařit vroucí vodou, přelít rumem, nechat alespoň 1 hodinu odpočinout a teprve pak vmíchat do tvarohu.

_Q3A3925_resize.jpg

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Prvorepublikové tatranské řezy

Next
Next

Příprava na pečení aneb správné postupy jsou základem úspěchu