Lahodný jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami

4 apple pie_MG_8350.jpg

Na tento koláč potřebujete pudink a já vás naučím, jak udělat ten domácí. Když zjistíte, jak snadné je vyrobit některé věci doma, budete jásat jako já. Jsem šťastná jako malá holka, když objevím, jak se vyrábí všechny ty polotovary, které jsem byla celý život zvyklá kupovat jen v pytlíku plném éček, aby se směs nekazila. A domácí pudink je jedna z nejjednodušších věcí. To jsem teda koukala.

Na podzim si nasbírám jablka. Některá zpracuju do moštu a jiná uložím do bedýnek do sklepa. Jedno jablko denně a nemusíte k lékaři, praví klasik. Do tohoto koláče jich dáte pět, takže vám bude stačit jedna pětina koláče. Garantuju vám ale, že pět dní vám doma nevydrží. Přidejte pár brusinek, které ochrání váš močový měchýř před nachlazením od nohou.

Suroviny

TĚSTO:

150 g hladké mouky
75 g změklého másla
30 g cukru

NÁPLŇ A PUDINK:

6 velkých jablek (lepší jsou kyselá - pokud nemáme, připravíme si ještě citrónovou šťávu)
50 g kukuřičného škrobu
500 ml mléka
2 lžíce cukru
1 žloutek
brusinky
vanilkový lusk
skořice

 

Postup

Promícháme mouku, máslo, cukr a propracujeme těsto. Bude-li třeba, přidáme 1–2 lžičky studené vody. Těsto přitlačíme ke stěnám formy a uložíme do chladničky na 1–2 hodiny.

Oloupeme jablka, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké půlměsíčky (pokud nemáme kyselá jablka, tak je promícháme s citrónovou šťávou a chvilku je necháme odležet). 

Do formy s těstem vyskládáme plátky jablek od středu do dvou kruhů tak, aby se plátky překrývaly. Dáme péct na 200 °C na 30 minut.

Mezitím si uděláme pudink. Do hrnce nasypeme cukr a přidáme nakrájený vanilkový lusk. Chvíli zahříváme, přilijeme 250 ml mléka a prohříváme až do uvolnění vanilkového aroma. Zbylé mléko smícháme s kukuřičným škrobem. Z hrnce vyjmeme kousky vanilkového lusku a přilijeme do něj směs mléka a škrobu. 

Za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Poté do pudinku vmícháme rozšlehaný žloutek, a ještě chvíli povaříme.

Po půl hodině pečení rovnoměrně nalijeme pudink na pekáč s jablky. Ozdobíme brusinkami, posypeme skořicí a umístíme ještě na 10–15 minut do trouby, až pudink ztuhne. Pak vyjmeme, necháme vychladnout a servírujeme.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Spirálový zeleninový dort

Next
Next

Semínkový chléb