Hovězí tažín s meruňkami, mandlemi a paprikou

Winter-book-II150596.jpg

Tažín patří do skupiny mých oblíbených jídel z jednoho hrnce. Nazývá se tak nádoba s poklicí kónického tvaru, ve které se pokrmy odnepaměti připravují v africkém Maroku. Pomalým dušením získává pokrm na lahodnosti, maso se rozpadá na kousky a koření se zeleninou se nádherně propojí. Beduíni do tažínu přidávali ovoce, především datle, sušené meruňky, švestky a také mandle, které s hovězím masem a zeleninou velmi dobře ladí. Nádobu na tažín koupíte i u nás, ale přijde mi to jako velká investice do předmětu, který využijete párkrát do roka. Proto vařím tažín v litinovém hrnci, má širší využití. Věřím, že ho kvůli tomuhle receptu vytáhnete z police víckrát za rok. 

Suroviny

800 g hovězího masa na guláš (kližka, krk, hovězí přední)
1½ lžičky mletého zázvoru 
1½ lžičky mleté sladké papriky
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého pepře
¼ lžičky kurkumy
¼ lžičky mleté pálivé papriky
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 hrst sušených nesířených meruněk 
1 hrst rozinek
1 hrst mandlí
400 g konzervovaných drcených rajčat
100 ml hovězího vývaru
1 lžíce medu
1 chemicky neošetřený citron
1 červená paprika
1 hrst hladkolisté petržele 
1 hrst plátků mandlí
sůl 
vařený kuskus k podávání 

 

Popis

Troubu předehřejte na 170 °C. Maso očistěte, nakrájejte na větší kostky, posypte kořením a promněte. 

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V litinovém hrnci rozehřejte olej, orestujte cibuli a česnek a postupně zprudka opečte maso ze všech stran, až se tzv. zatáhne. Maso opékejte po dávkách, pokud byste ho vsypali do hrnce najednou, teplota se sníží a maso se začne dusit místo smažit. 

Všechno maso vraťte do hrnce, meruňky nakrájejte nahrubo, přidejte s ostatními surovinami (mimo papriku) k masu a vmíchejte citronovou šťávu. Zahřejte k varu, přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 1½ hodiny. 

Poté papriku zbavte jádřince, nakrájejte na nudličky a přidejte do hrnce. Duste pod pokličkou v troubě 30 minut, až bude maso a zelenina měkká. 

Podávejte s kuskusem. Petrželku nasekejte nahrubo, z citronu okrájejte kůru a nasekejte ji nadrobno. Kuskus posypte bylinkami, plátky mandlí a citronovou kůrou a podávejte s tažínem. 

HERBAR7+PROMO-05163.jpg

Více receptů najdete v knize Světová

Previous
Previous

Kachní prsa na medu s kořením pěti vůní

Next
Next

Silný kuřecí vývar s vínem, medem, mátou a citrónem