Galetky neboli plněné pohankové palačinky

_MG_0261.jpg

Pohanku miluju. V bretaňských slaných palačinkách, tedy galetkách, má své nenahraditelné místo! A čím je naplníme? Buď klasikou, což je je šunka s volským okem, nebo čímkoliv, co máte rádi. Mně se na galette bretonne (francouzky) čili krampouezhenn gwinizh-du (bretaňsky! – to jenom kdybyste si je chtěli v Bretani objednat) líbí, že je to v podstatě jednoduché a celkem zdravé jídlo hotové za chvíli.

Suroviny

TĚSTO:

125 g pohankové mouky
250 ml mléka nebo vody
1 vejce 
špetka soli

CIBULOVÁ NÁPLŇ:

3-4 červené cibule
2 pl másla (nebo i přepuštěného)
2 pl olivového oleje
2 pl balsamica
2 pl třtinového cukru
3 snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený)
sůl a pepř na dochucení

 

Postup

Nejprve si připravíme palačinky.

Mouku v míse osolíme. V mléce rozmícháme vejce a postupně, za stálého míchání metličkou přiléváme do mouky, aby se v těstíčku netvořily žmolky.

Na rozpálenou pánev jemně pomazanou přepuštěným máslem či olejem lijeme naběračkou těsto. Smažíme v tenké vrstvě po obou stranách dozlatova. Těsto z pohankové mouky se rádo přichytává, proto postupujeme při smažení opatrně, aby se palačinky nepotrhaly, a pečlivě pánev lehce mastíme.

Hotové plníme náplní. Jíme teplé i studené.

A teď se pustíme do náplně.

Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Vsypeme do ní na tenké plátky nakrájenou oloupanou cibuli a dusíme zhruba 20 minut. Poté k cibuli přidáme balsamico a cukr.

Cibuli dále dusíme asi deset minut, než začne cukr karamelizovat. Krásně zredukovanou tmavě červenou cibuli posypeme tymiánem a dochutíme solí a pepřem.

Podle chuti ještě podusíme a podáváme v palačinkách teplé i studené.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více zdravých receptů v kuchařce Jíst a žít nebo Světová

Previous
Previous

Jemný cizrnový hummus

Next
Next

Zmrzlina z japonského čaje matcha