Galetky neboli plněné pohankové palačinky
Pohanku miluju. V bretaňských slaných palačinkách, tedy galetkách, má své nenahraditelné místo! A čím je naplníme? Buď klasikou, což je je šunka s volským okem, nebo čímkoliv, co máte rádi. Mně se na galette bretonne (francouzky) čili krampouezhenn gwinizh-du (bretaňsky! – to jenom kdybyste si je chtěli v Bretani objednat) líbí, že je to v podstatě jednoduché a celkem zdravé jídlo hotové za chvíli.
Suroviny
TĚSTO:
125 g pohankové mouky
250 ml mléka nebo vody
1 vejce
špetka soli
CIBULOVÁ NÁPLŇ:
3-4 červené cibule
2 pl másla (nebo i přepuštěného)
2 pl olivového oleje
2 pl balsamica
2 pl třtinového cukru
3 snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený)
sůl a pepř na dochucení
Postup
Nejprve si připravíme palačinky.
Mouku v míse osolíme. V mléce rozmícháme vejce a postupně, za stálého míchání metličkou přiléváme do mouky, aby se v těstíčku netvořily žmolky.
Na rozpálenou pánev jemně pomazanou přepuštěným máslem či olejem lijeme naběračkou těsto. Smažíme v tenké vrstvě po obou stranách dozlatova. Těsto z pohankové mouky se rádo přichytává, proto postupujeme při smažení opatrně, aby se palačinky nepotrhaly, a pečlivě pánev lehce mastíme.
Hotové plníme náplní. Jíme teplé i studené.
A teď se pustíme do náplně.
Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Vsypeme do ní na tenké plátky nakrájenou oloupanou cibuli a dusíme zhruba 20 minut. Poté k cibuli přidáme balsamico a cukr.
Cibuli dále dusíme asi deset minut, než začne cukr karamelizovat. Krásně zredukovanou tmavě červenou cibuli posypeme tymiánem a dochutíme solí a pepřem.
Podle chuti ještě podusíme a podáváme v palačinkách teplé i studené.