Galetka s jablky a hruškami
Znáte galettes, tenké francouzské palačinky z pohankové mouky? Zemitá, jemně oříšková chuť pohanky se perfektně snoubí se slanou, ale i sladkou náplní. Ta kontrastní chuť sladkého, trochu robustního, křupavého i vláčného mě inspirovala k tomuto pozdně letnímu koláči z křehkého těsta. Schováte do něj spoustu ovoce, což se při nadúrodě hrušek a jablek obzvláště hodí. Koláč tak nemusíte ani moc sladit, přirozený cukr v ovoci sladkou chuť zařídí. Pohanka patří mezi nejzdravější mouky, díky obsahu draslíku, železa, rutinu a vápníku. Výrazná chuť a absence lepku je už takový bonus navíc.
Suroviny
TĚSTO
130 g hladké mouky
60 g pohankové mouky (nebo celozrnné pšeničné)
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli
140 g studeného másla
4 lžíce studené vody
1 vejce
hladká mouka na pomoučení
NÁPLŇ
2 kyselejší jablka (300 g)
2 pevné hrušky (300 g)
½ chemicky neošetřeného citronu
1 lžička mleté skořice
2 lžíce másla
1 lžíce medu
Popis
Obě mouky promíchejte s cukrem a solí. Rozkrájejte navrch máslo, pomocí nože ho zapracujte do mouky, až vznikne drobenka, přidejte vodu a rychle uhněťte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
Jablka a hrušky zbavte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky, zhruba 2mm. Promíchejte je s citronovou šťávou, najemno strouhanou citronovou kůrou a skořicí.
Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Na lehce pomoučené ploše vyválejte těsto na 5mm plát. Přeneste ho na připravený plech. Doprostřed vyskládejte střídavě plátky jablek a hrušek do rozety, volné okraje těsta přes ovoce přehněte. Vejce prošlehejte vidličkou a potřete jím těsto. Máslo rozehřejte s medem na hustý sirup a přelijte jím ovoce. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut dozlatova.
Podávejte teplé nebo vlahé.