Poctivé dvojctihodné koláče

Koláče se dvěma náplněmi u vás měly velký úspěch. Nedivím se. Akorát tak upečená kůrka a dvojitá lákavá náplň zkrátka nabádá k ochutnání. A to i přes obrazovku. Přípravy se nebojte, je jednodušší, než by se dalo čekat. Navíc naučit se dobré kynuté těsto se v životě opravdu vyplatí. 

Suroviny

KVÁSEK:
42 g droždí (1 kostka)
250 ml vlažného mléka
2 lžíce krupicového cukru

TĚSTO:
100 g másla
60 g moučkového cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
2 žloutky
1 lžička strouhané pomerančové kůry
500 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
mouka na pomoučení
1 vejce na potření okrajů koláčů
směs moučkového a vanilkového cukru na posypání

NÁPLŇ:
200 g tvarohové nádivky (viz níže)
250–300 g povidel nebo husté pikantní zavařeniny

TVAROHOVÁ NÁDIVKA:
250 g měkkého tvarohu (z kostky, nikoliv z vaničky)
1 žloutek
1 lžíce smetany na vaření (12%)
1/2 lžičky strouhané citronové kůry 
25 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 hrsti rozinek (dle chuti)
1 lžíce rumu (dle chuti)

DROBENKA:
30 g másla
30 g hrubé mouky
30 g krupicového cukru

 

Postup

Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

V míse utřete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou (zhruba 10 minut). Přidejte vykynutý kvásek, prosejte mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Dobře ho prohněťte, aby se nelepilo ke stěnám mísy ani k vařečce. Těsto jemně poprašte moukou a zakryté utěrkou dejte na teplé místo zhruba na 1 hodinu kynout.

Utřete tvaroh se žloutky. Podle konzistence případně rozřeďte smetanou, přidejte citronovou kůru, oba cukry a vymíchejte dohladka. 

Podle chuti můžete rozinky spařit vroucí vodou, přelít rumem, nechat alespoň 1 hodinu odpočinout a pak vmíchat do tvarohu.

Z vykynutého těsta odkrajujte lžící posypanou moukou kousky velké asi jako vejce a pokládejte je na pomoučený vál. Každý kousek mírně rozválejte, doprostřed dejte tvarohovou nádivku a těsto zakulaťte jako bochánek. Zakryté utěrkou nechte ještě zhruba 30 minut vykynout. 

Vykynuté bochánky pokládejte dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. 

Skleničkou vytlačte do každého bochánku důlek, okraje potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody a doprostřed natřete povidla nebo zavařeninu. 

Z másla, hrubé mouky a krupicového cukru vypracujte prsty drobenku. Posypte drobenkou koláče a pečte je v předehřáté troubě 10–15 minut, až okraje koláčů zrůžoví. 

Upečené koláče vyjměte, nechte zchladnout a poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Kořenicí směs Ras el Hanout

Next
Next

Divoký losos s omáčkou sriracha