Dukkah – kořenicí směs s nádechem exotických dálav
Čeho se tohle původně egyptské oříškovo-kořeněné dochucovadlo dotkne, tomu neodoláte. Přisypte ho do těsta na chleba, posypte jím krajíc s máslem, zeleninový salát místo krutonů, hummus nebo těstoviny. Možná ho budete také tajně uzobávat jako já…
Suroviny
1 hrst vlašských ořechů, pistácií nebo lískových oříšků
1 hrst mandlí
3 lžíce sezamu
1 lžička římského kmínu
1 lžička semínek koriandru
sůl a mletý černý pepř
Popis
Ořechy opražíme nasucho na pánvi. Až zavoní, přisypeme sezamové semínko a restujeme dozlatova, ale pozor, ať se nespálí. Přesypeme do misky a necháme vychladnout.
Ve volné pánvi orestujeme římský kmín a koriandr, až se rozvoní. Poté přesypeme do hmoždíře, necháme trochu zchladnout a podrtíme.
Promícháme s ořechy, osolíme, opepříme a rozmixujeme podle chuti.
Edice kořenících směsí Světová
Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření