Sushi s rýžovými nudlemi

Vždycky jsem si myslela, že sushi je strašně těžké na přípravu, ale pak jsem to jednou zkusila…

_DSC7544.jpg

Čas od času se nikomu nechce vařit, ani mně. Když se to stane, většinou skončím ve svých oblíbených vietnamských bistrech a restauracích, kde si můžu objednat nějaké dobré sushi i s sebou na doma. Je pravda, že syrovou rybu úplně nevyhledávám, a v rolkách tak dávám přednost náplni třeba z ředkve, okurky nebo vaječné omelety.

Vždycky jsem si myslela, že sushi je strašně těžké na přípravu, ale pak jsem to jednou zkusila… Chce to teda ze začátku trochu trpělivosti, ale ve finále zjistíte, že to nic není! Super je, že doma si do sushi zarolujete přesně to, co máte rádi a na co se vám zrovna sbíhají sliny. Já si oblíbila tenhle recept – je totiž plný zeleniny a místo rýže se sushi plní nudlemi, což výrazně zkracuje dobu přípravy oproti sushi klasickému.

Takže když mě přepadne líná, ve špajzce mám rýžové nudle a nori řasu (a to mám téměř vždy, na jedno sushi se jich nespotřebuje moc a ve špajzu vydrží docela dlouho), vrhnu se na přípravu tohoto sushi. Zelenina v lednici je samozřejmost. Příprava je snadná a rychlá, v podstatě je třeba jen krátce povařit nudle, nakrájet či nasekat zeleninu a rolky zabalit.  Pokud jste hodně líní, rolky ani nemusíte krájet. Pokud je ale nakrájíte na klasické malé kousky, budete váš talíř vypadat jako krásná barevná mozaika.

Suroviny

1 balení rýžových nudlí
1 balení nori řas na sushi
1 avokádo
1 řapíkatý celer
1 malá hlávka červeného zelí
1 větší mrkev
sojová omáčka Kikkoman

 

Postup

Rýžové nudle uvaříme podle návodu (vaří se ve vroucí vodě asi 3 minuty, pak se scedí a propláchnou studenou vodou) a necháme je vychladnout.

Mezitím si pokrájíme zeleninu na jemné tenké hranolky a nudličky dlouhé alespoň 10 cm. Mrkev můžeme škrabkou (nebo na mandolině) upravit na nudličky typu julienne. Avokádo krájíme na širší hranoly.

Na jeden plát nori řas poklademe do dvou třetin nudle v přiměřeném množství. Na ně vyskládáme podélně hranolky zeleniny a zarolujeme jako sushi. 

Vzniklé rolky přeřízneme šikmo v polovině. Nebo je nakrájíme na malé kousky jako klasické maki sushi.  Podáváme s kvalitní sojovou omáčkou, do které sushi namáčíme.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Poctivé okurky Čertovky