Vlastnoručně připravený indický chléb naan
Naan pochází z Asie. Jde o kynutou chlebovou placku z pšeničné mouky, která se originálně peče v tandooru. To je pec vyhloubená v zemi nebo tento tvar imitující. Vypadá jako hliněné vosí hnízdo a těsto se v ní peče přilepené na stěny. Některé indické restaurace a fast foody tandoory používají a je to žážitek vidět zručnost kuchařů. Naan se peče na sucho a dá se ochutit máslem nebo ghí. Rozinky a koření jsou také povoleny. Naan se podává s masem, sýrem nebo zeleninou. Já ho tedy jím s hummusem a moc mi chutná. Zkuste to taky, až na to kynutí je příprava jednoduchá a v nadcházející grilovací sezoně se tyhle recepty budou hodit. Moc dobrý!
Suroviny
300 g polohrubé mouky
1/2 čl kypřícího prášku
1/4 čl sody
2 čl cukru
špetka soli
3 pl bílého jogurtu
2 pl mléka
100 ml vody
3 pl olivového oleje
1 pl cibulových semínek
ghí na pomazání
Postup
V míse dobře promícháme suché ingredience. Mouku, kypřící prášek, sodu, cukr a sůl. Ke směsi přidáváme jogurt, mléko a vodu a vytvoříme zprvu lepkavé, později pěkné pružné těsto.
Hněteme pár minut a přidáme postupně 2 lžíce olivového oleje. Zapracujeme a necháme těsto kynout v olejem vymazané míse, přikryté folií zhruba hodinu. Poté těsto vyndáme na lehce pomoučenou podložku a vyválíme placky, do kterých zapracujeme válečkem cibulová semínka.
Opékáme na suché pánvi a pomažeme přepuštěným máslem - ghí.