Cášské perníčky

Tenké křupavé voňavé perníčky se v originálu nazývají Aachener Printen a odkazují na svoji nevšední historii. Okolo roku 1000 pekli pekaři a hospodyně v belgickém městečku Dinant při náboženských svátcích speciální sladké pečivo ve tvaru figurek zvířat a lidí. Holandské slovo prent znamenalo obrázek či zobrazení. A pod tímto názvem se pečivo dostalo do sousedních silně věřících Cách (německy Aachen). Zdejší katedrála pochází z konce 8. století! Cášské perníčky nesou označení místa původu a perníčky odjinud se jako cášské nazývat nesmějí – takže vlastně i recept na tohle pečivo by měl nést jiný název. Jedná se ale o cášský recept, tak jsem si název vypůjčila. Oproti ostatním perníčkům se tyhle liší použitím sladového sirupu, původně řepného, který v roce 1820 do těsta přidal Henry Lambertz, když po blokádě Anglie Francií nebyl na starém kontinentě dostupný třtinový cukr ani luční med. Koření se naštěstí vozilo přes Holandsko a Itálii, takže kardamom, skořice a hřebíček v těstě zůstaly. Perníčky potřebují hodně dlouho odležet, klidně je upečte už v polovině listopadu. Výborně chutnají i samotné. Promazané marmeládou ale změknou nejdéle do tří dnů. Pozor: do krabice na ně chodí hlavně muži…

Suroviny

250 g sladového sirupu
65 g másla
250 g krupicového cukru
200 g mletých lískových oříšků
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mletého kardamomu
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžička rumu
500 g hladké mouky
2 lžíce mléka
meruňkový džem na slepení
hořká čokoláda na namočení
půlky loupaných mandlí na ozdobu
mouka na pomoučení

 

Postup

Sirup s máslem a cukrem zahříváme na středním stupni, až se cukr rozpustí. Za stálého míchání necháme hmotu zchladnout.

Vmícháme do ní oříšky, koření, rum a mouku. Necháme zhruba 2 hodiny odpočinout.

Na pomoučeném vále vyválíme těsto na plát silný 5 mm a rozkrájíme ho na užší obdélníky. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8–10 minut dozlatova.

Necháme zchladnout. Perníčky slepujeme po dvou meruňkovým džemem nebo vždy polovinu  namočíme v rozehřáté čokoládě nebo na perníčky nalepíme džemem půlky mandlí.

Tip:

Perníčky můžete upéct i ve formičkách na pracny nebo z těsta vykrájet libovolné tvary.

Další lahodné recepty najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Oblíbené sušenky tatíčka Masaryka

Next
Next

Punčové kostky s vlašskými ořechy