Bylinkové šneky se sýrem a slaninou

6.+Bylinkov%C3%A9+%C5%A1neky.jpg

Zatočené uzly plné sýra, šunky, cibule a oliv. Když je pečete, jejich vůně se line po celém bytě… Po upečení je nechte zchladnout alespoň tak, abyste si o ně nepopálili prsty. To by šlo! Jsou skvělé i jako občerstvení na různé oslavy a večírky.

Suroviny

KVAS

1 lžíce žitného kvasu
150 ml žitné mouky
150 ml vlažné vody

TĚSTO

100 g žitné celozrnné mouky
200 g hladké pšeničné mouky
1 lžíce soli (může být i bylinková)
1 lžička hořčičného semínka
200 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1 hrst dýňových semínek 
mouka na pomoučení 

NÁPLŇ

100 g ovčího sýra, bryndzy nebo sýra feta
80 g slaniny (podle chuti)
100 g mangoldu (podle chuti)
1 menší hrst libečku 
čerstvě mletý pepř

 

Popis

Do velké mísy dejte kvas a rozmíchejte ho s moukou a vodou na hustší kaši. Zakryjte ji čistou utěrkou a nechte 12 hodin rozkvasit. 

Z mísy odeberte jednu lžíci kvasu na příště, přisypte mouky, sůl a hořčičné semínko, přilijte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto – dobře to jde hnětacím hákem v robotu nebo vařečkou. Zakryjte ho utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu kynout, až zvětší svůj objem. Těsto můžete také zabalit do potravinářské fólie a uložit přes noc do lednice. 

Sýr nakrájejte na kostičky nebo rozdrobte, slaninu nakrájejte na kostičky nebo použijte tenké plátky. Z mangoldu vyřízněte tvrdý střed. Plech vyložte pečicím papírem. 

Odpočinuté těsto prohněťte na pomoučené ploše, rozdělte zhruba na 10 stejných kousků a každý vyválejte do tvaru válečku. Zploštěte ho (dlaní nebo pomocí válečku) zhruba na 4cm šířku a naplňte – sýrem, mangoldem, slaninou a libečkem. Podle chuti opepřete. Zabalte do tvaru šneka a skládejte vedle sebe na připravený plech. Zakryjte utěrkou a nechte zhruba 30 minut až 1 hodinu kynout. 

Troubu předehřejte na 200 °C. Šneky potřete vodou, posypte dýňovými semínky a vložte do rozehřáté trouby. Teplotu snižte na 180 °C a pečte zhruba 20–25 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout. 

Snímek obrazovky 2020-10-28 v 14.38.44.png

Více vypečených receptů najdete v nové knize Sladce: Pečeme podle Herbáře

Previous
Previous

Hovězí massaman kari

Next
Next

Domácí antibiotika