Veselé barevné těstoviny
Recept, který se hodí do pošmourného zimního období. Zároveň ho můžete použít i jako jedlý dárek! Ty mají rádi všichni, ale málokdo je skutečně dostane. Tak kdo brzy slaví?
Suroviny
TĚSTO
250 g hladké mouky
200 g tvrdozrnné pšeničné mouky (semoliny)
2 vejce
1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
1–2 lžíce vody (podle potřeby)
PŘÍCHUTĚ
150 g mraženého špenátu nebo sekaných bylinek
5 nitek šafránu (namočených ve 2 lžících teplé vody na 30 minut) nebo 1 lžička kurkumy
2,5 lžíce sépiového inkoustu
šťáva z 1 malé červené řepy
Popis
Obě mouky promícháme, čtvrtinu odložíme, ve zbylé vytvoříme uprostřed důlek a rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej a pomocí vidličky promícháme.
Pomalu přisypáváme odloženou mouku a hněteme, až vznikne hladké těsto. Je-li příliš sypké, přidáme trochu vody a hněteme 8–10 minut dohladka. Zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na 20 minut stranou.
Pokud máme strojek na těstoviny, protáhneme jím těsto a nakrájíme nudle, pokud ne, vyválíme těsto na pomoučněné ploše na placku silnou zhruba 5 mm a nakrájíme tenké proužky. Pověsíme je na šňůru a necháme vyschnout, trvá to zhruba 1 den.
Na ochucené barevné těstoviny přidáme jednotlivé příchutě k vejcím a vytvoříme barevné těsto, které zpracujeme stejným způsobem.
Sušené těstoviny naskládáme do celofánových sáčků, zavážeme mašličkou a opatříme nápisem s názvem a instrukcemi. V suchu a chladu vydrží až 1 měsíc.