Yzop lékařský
Hyssopus officinalis
Výsev
březen–duben
Sklizeň
červenec–září
(kvetoucí nať)
Popis
Plazivá, bohatě větvená bylina až polokeř s vystoupavými větvemi z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) pochází z východního Středomoří a střední Asie. U nás se pěstuje. Má rád dostatek slunce, teplo a dobře propustnou půdu s dostatkem vápníku. Bylinné stonky této vytrvalé a silně aromatické rostliny nahořklé chuti dorůstají do výšky 60 cm a kvetou od července do září modrými, modrofialovými, růžovými nebo bílými květy nálevkovitého tvaru uspořádanými v jednostranných klasech. Má čtyřhranné lodyhy s celokrajnými, kopinatými listy s krátkým řapíkem, jež jsou lesklé a kožovité. Plod tvoří čtyři tvrdky. Yzop se dříve používal k provonění a osvěžení domova, dával se do pokojů churavým, aby odháněl nemoci, dokonce se věřilo, že chrání před morem. Sloužil i k čištění rituálních prostorů. Dodnes bývá součástí tzv. pot-pourri (nádob se směsí sušených bylin, dřev a koření určených ke zlepšování vzduchu v obytných místnostech).
Pěstování
Chceme-li se pustit do pěstování yzopu, budeme to mít poměrně snadné. Vybereme pro něj slunné stanoviště. Půda mu bude vyhovovat suchá, hlinitopísčitá, lehká a dobře propustná. Můžeme ho pěstovat také v nádobách na balkoně. Málo živin mu vůbec nevadí, naopak, díky tomu bude aromatičtější. Semena vyséváme na konci března do pařníku či do kelímků doma a sazeničky přesazujeme na záhon až na začátku května. Nebo na konci dubna vysejeme semena přímo na záhon. Yzop můžeme množit v průběhu léta pomocí roztržení trsu dospělé rostliny. Nevadí mu sucho. Pokud však dlouho nepršelo, raději ho zalijeme. Bylinu na podzim zastřihneme.
Semínka yzopu lékařského a dalších bylin
Užití
Yzop obsahuje vonné silice, flavonové glykosidy, třísloviny, hořčiny, minerální látky a vitamin C. Působí protikřečově, diureticky, proti pocení, má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Má blahodárné působení při trávicích obtížích a nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Uplatní se při nachlazení, chřipce, kašli, infekcích ústní dutiny, hltanu, průdušek a močových cest, přičemž se užívá hlavně ve směsích. Vnitřně se aplikuje ve formě nálevu, sirup napomáhá uvolňování hlenů, zevně je to účinné kloktadlo, hlavně při zánětech hrtanu a mandlí. Zevně slouží též jako přísada do koupele či formou obkladů při ekzémech a pohmožděninách, yzopový olej je vhodný na kůži spálenou sluncem. Olej se vyrábí tak, že se jemně nařezaná bylina maceruje v kvalitním oleji, a používá se k masáži ochrnutých částí těla po náhlých příhodách mozkových. Yzop posiluje celý organismus, proto je vhodný pro oslabené jedince a starší lidi. Je oblíbený také v kuchyni jako přísada do salátů, polévek, omáček, nakládané zeleniny, nádivek a paštik. V arabské kuchyni se přidává do osvěžujícího ovocného nápoje šerbet. Do Evropy jej uvedli v 10. století benediktinští mniši, pro které byl jednou z přísad při přípravě bylinných likérů, od té doby
se pěstoval v klášterních zahradách. Sbírá se kvetoucí nať nejlépe na počátku kvetení. Suší se na stinném, větraném místě při teplotě do 40 °C ve vrstvách 10 až 20 cm. Správně usušený yzop má svěží zelenou barvu a stejně tak i květy si zachovají svou barvu. Sušená nať voní po kafru a má hořkou chuť. Nejčastěji se používá ve formě nálevu. Je považován za očistnou rostlinu – přidává se do koupelí, odvar se rozstřikuje po domě, po lidech i zvířatech, aby odrážel negativní energie. Za stejným účelem se věší doma.
Zajímavost
Pozor! Bylina není vhodná pro těhotné a kojící ženy a nedoporučuje se při nervozitě a epilepsii. Ve vysokých dávkách může způsobit křeče.