Jeřáb oskeruše

Sorbus domestica L.

Výsev

Oskeruše se nejčastěji množí semeny.

Oskeruše lze rozmnožovat i vegetativně roubováním nebo očkováním na vlastní semenáče.

Výsadba je nejvhodnější na podzim.

Sklizeň

Plody dozrávají obvykle v průběhu září a října.

Popis a výskyt

Jeden z nejstarších a největších ovocných stromů Evropy. Strom dorůstá 15–30m výšky, je schopen plodit 1 tunu ovoce a dožívá se 200–500 let. Dřevo oskeruše patří k nejtvrdším a s oblibou se využívá k výrobě hudebních nástrojů. Plody jsou největší mezi jeřáby. Mohou být šedozelené, případně žlutočervené. U nás oskeruši najdete v Českém středohoří a nejvícena Strážnicku.

Sběr a úprava

Plodit začíná oskeruše většinou mezi 10. až 20. rokem. Plody dozrávají obvykle v průběhu září a října, kdy také opadávají,a kdy je tedy nejlepší je sbírat. Mají rozmanité tvary a barvy, strom však nerodí každý rok. Jednou za tři roky na něm obvykle nic nenajdete. Po uležení plody můžete jíst bez jakékoliv další úpravy, skvělé jsou i na kompoty, sušení, marmelády nebo na pálenku. Ze sušené oskeruše si můžete umlít prášek, který lze užívat k ochucení jídel – má podobnouchuť jako skořice.

Semínka yzopu lékařského a dalších bylin

Účinné látky a užití

Pálenka z plodů oskeruše napomáhá odstraňovat trávicí problémy či jim předcházet, reguluje a čistí míšní systém a upravuje nízký tlak. Takzvaná oskerušovice je velmi ceněným alkoholem v lékařství. Už za Rakouska–Uherska ji skupovali vídeňští lékaři a používali ji při léčbách trávicího ústrojí. Z pupenů se dělává léčivá tinktura na křečové žíly. Avšak nejjednodušší a také nejzdravější způsob užívání je jíst zralé měkké, krémovité plody čerstvé.

Zajímavost

Na severním svahu kopce Žerotín poblíž obce Radějov v CHKO Bílé Karpaty se nachází vůbec největší ovocný strom u nás a je jím právě Adamcova oskeruše. Je stará přes 400 let, má výšku 17 metrů a obvod kmene 4,6 metru. Dodneška stále plodí.

Previous
Previous

Chmel otáčivý

Next
Next

Konopí seté