Retro recepty z roku 1951 pro elektrický šlehač
S nákupem nového pomocníka do kuchyně od ETA získají zákazníci kromě návodu k jeho použití i recepty, aby se s přístrojem jednoduše sžili. Nejinak tomu bylo i v roce 1951, kdy se sortiment firmy rozrostl o Elektrický šlehač 433.
50. léta, zlatý věk mechanizace a elektronizace, přináší do nejedné kuchyně nebývalou pohodu. Každá čtvrtá rodina v ČSSR si tou dobou do domácnosti pořizuje některý z nových elektrospotřebičů podniku Elektro-Praga Hlinsko, mezi které neodmyslitelně patří i první Elektrický šlehač typu 433. Hospodyňky jsou sice zvyklé vše připravovat tradiční cestou – šlehače se však brzy osvědčí jako skvělí pomocníci při přípravě moučníků a dortů a stávají se tak součástí většiny vybavených kuchyní.
S více než šedesátiletým odstupem se nyní můžete na recepty k prvnímu elektrickému šlehači podívat. Třeba vám přinesou inspiraci při práci s modernější verzí šlehače.
Šlehaná bábovka a omelety
6 celých vajec, 20 dkg cukru, kůru z 1 citronu a utlučenou vanilku šleháme 10 až 12 minut. Přidáme 18 dkg mouky, šťávu z 1 citronu a ručně lehce zamícháme. Pečeme asi ¾ hodiny mírně v troubě.
Rychlá omeleta
Do sněhu ušlehaného ze 3 bílků zašleháme 3 žloutky, 2 lžíce cukru a pak lehce přimísíme 1 lžíci mouky. Pánev potřeme máslem a omelety pečeme rychle do zlatova. Omeleta se podává přeložená, potřená zavařeninou.
Piškotová bábovka
Ušleháme 5 celých vajec a 15 dkg cukru, do tuhé hmoty lehce přimísíme 8 dkg mouky. Bábovka se nechá pozvolna péci.
Francouzská omeleta
Na šlehači se utře 6 celých vajec se 3 lžícemi kyselé smetany, 1 lžicí mouky a trochou soli. Peče se rychle v troubě dozlatova. Podává se jako předkrm, plněná zeleninou a houbami.
Mechový dort
Do sněhu ze 3 bílků se zašlehá 14 dkg cukru a 7 žloutků. Šleháme až do zhoustnutí, pak ručně přimísíme 14 mletých lískových ořechů nebo naloupaných mandlí, citronádu a hřebíček. Peče se zvolna jako buchta. Ke zvýšení lahodnosti šlehaného přípravku doporučujeme za parných dnů skleněnou mísu před použitím ochladit.
NOVÁ KNIHA: ETA v životech našich domácností
Vizuálně bohatá kniha, na níž se podílel Jiří Hulák, historik designu z Národního technického muzea, a Kristina Šemberová, znalkyně gastronomie první republiky, přináší nejen retro podívanou od 40. let po současnost. Mapuje také proměnu životního stylu v našich domácností