Grilované kuřátko po celý rok už od 80. let

Po uvedení prvního elektrického grilu, který umožnil opékat maso, zeleninu a ryby v domácnostech, se tento způsob přípravy pokrmů natrvalo usadil v československé kuchyni. Na oblibu grilování reagovala ETA novým větším hranatým grilem, do kterého se vešlo vepřové koleno i celé kuře.

_eta_propagacni_foto_07_upraveno.jpg

Nástupce infragrilu

Další spotřebič značky ETA, který přišel s výrazně hranatými tvary, byl nástupce prvního jednoduchého infragrilu. Dostal typové číslo 143. Na rozdíl od pečenky, šlehače ETA Sima nebo vysavače ETA Minix vydržel ve výrobě až do počátku 80. let. Jeho „lámané“ tvary velmi připomínají tvary vysavače ETA 408. Ten ovšem vznikl o něco dříve a jeho plášť byl kompletně vyroben z plastů.

Spotřebič kubistických tvarů

Pohled na tvary obou spotřebičů nám, snad ještě více než u žehliček ETA 211 nebo 212, téměř sugerují přídomek „kubistický“. Ten je sice zvláště dnes velmi oblíbený, ale na tento design bychom se měli dívat očima přelomu 60. a 70. let. Přesněji řečeno očima tehdejších tvůrců – inženýrů i výtvarníků.

mock1.jpg

NOVÁ KNIHA: ETA v životech našich domácností

Vizuálně bohatá kniha, na níž se podílel Jiří Hulák, historik designu z Národního technického muzea, a Kristina Šemberová, znalkyně gastronomie první republiky, přináší nejen retro podívanou od 40. let po současnost. Mapuje také proměnu životního stylu v našich domácností.

Next
Next

Odvážný design pro odvážné účesy