Zelené thajské kari

Základem zeleného thajského kari, omáčky se zeleninou či masem podávané s jasmínovou či jinou aromatickou rýží, je kořeněná kari pasta. Tradičně se připravuje v hmoždíři, aby se uvolnily všechny aromatické látky a esenciální oleje z čerstvých bylin a koření.

Možná je snazší ingredience umixovat dohromady, určitě si ale zamilujete, jak se jednotlivé vůně postupně rozvíjejí a prolínají se pod rukama. I když se u toho trochu zapotíte, do hladké konzistence utlučete pastu tak za 15 minut.

Pokud se vám pasta zdá moc hutná, vmíchávejte postupně po lžících trochu vody, není to však zcela nutné, při vaření se stejně rozředí. Hotovou pastu můžete zmrazit a použít příště.

Existuje nespočet receptů na přípravu kari past, ale obecně platí, že červené kari je nejpálivější, žluté je méně ostré a zelené kari bývá jemné. Ovšem nenechte se mýlit, thajské pokrmy a hlavně kari pálí opravdu hodně.

V zeleném kari vynikne hrášek, brokolice, koriandr, mangold, thajský koriandr a další zelená zelenina a byliny.

Tradičně se kari dochucuje krevetovou pastou. Pokud ji doma nemáte, můžete ji nahradit tmavou miso pastou. Kafirovou limetu si vypěstujete i v květináči. Všechny suroviny seženete v asijských obchodech a na tržnicích a samozřejmě i na internetu. A investice do kvalitního velkého hmoždíře se rozhodně vyplatí.

Suroviny

4 zelené feferonky
2 žluté nebo červené malé chilli papričky
5 stroužků česneku
bílá část z 1 stonku citronové trávy
4 jarní cibulky se zelenou natí
3cm kousek čerstvého galangalu
3cm kousek čerstvé kurkumy
1–2 lžičky krevetové pasty (nebo 1 lžíce tmavého misa)
kůra z 1 chemicky neošetřené limety
1 malý svazek stonků koriandru
1 lžička mletého koriandru
1 lžička římského kmínu
¼ lžičky mletého bílého pepře
400 ml vody
3 lžíce kari pasty
400 g masa nebo tofu
600 g zeleniny (mrkev, lilek, brambory, dýně, paprika, brokolice, cuketa, hrášek…)
400 ml kokosového mléka či krému
sůl nebo pár kapek rybí omáčky
cukr a limetová šťáva podle chuti
pár lístků thajské bazalky
1 hrst čerstvého koriandru
jasmínová rýže k podávání

 

Postup

Oloupejte česnek, cibulky, zázvor, kurkumu, galangal. Pokrájejte je na plátky a menší kusy. Papričky zbavte stopek a lehce je pokrájejte. Kůru z limetky okrájejte nebo ostrouhejte. Byliny pokrájejte. Postupně přidávejte ingredience do hmoždíře tak, aby se nejprve rozdrtily tvrdší a pevnější části. Pak přisypte byliny a nakonec mleté koření. Pokud chcete používat celé koření, nejprve ho nasucho opražte na pánvi, až se rozvoní a podrťte ho v hmoždíři najemno. Přesypte do misky a přidejte do pasty až v závěru. Tu můžete podle chuti osolit.

V hrnci, hluboké pánvi nebo woku uvařte vodu. Rozmíchejte v ní kari pastu, až se rozvoní.

Maso nebo tofu nakrájejte na kousky velikosti sousta a vložte do vody. Povařte 10 minut a mezitím očistěte zeleninu a nakrájejte ji na stejné kousky.

K masu či tofu vlijte kokosové mléko či krém a postupně přidávejte zeleninu od nejtvrdších druhů po nejměkčí. Povařte doměkka. Osolte nebo dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Vmíchejte thajskou bazalku a nasekaný koriandr a povařte 1 minutu. Podávejte s rýží.

Previous
Previous

Hovězí stew s bramborovo-pastinákovým pyré

Next
Next

Prospěte se do krásy a pohody aneb proč je spánek tak důležitý