Šneci s borůvkami

Spirála šnečí ulity připomínající pravěké zkameleniny, zrození Země a zároveň nekonečnost. Duši Země se přezdívá kamutu – původní odrůda tvrdé pšenice. Ve starém Egyptě z ní pekli chleby i pro stavitele pyramid. Obsahuje totiž o 20–40 % bílkovin než běžná pšenice, hodně selenu, zinku a vitaminu E. Přidejte k tomu borůvky, jeden z nejsilnějších antioxidantů, a máte super zdravý a výborný dezert, který rychle mizí.

Suroviny

TĚSTO

125 ml vlažné vody
10 g čerstvého droždí
250 g kamutové mouky
1 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
150 g změklého másla

NÁPLŇ

250 g ovčího tvarohu
2 lžíce medu
120 g borůvek

 

Postup

Do větší misky vlijeme vodu, rozdrobíme do ní droždí, promícháme, přisypeme moukucukrem a solí, vypracujeme hladké těsto a zakryjeme. Necháme 10 minut odstát.

Rukama těsto prohněteme. Vytáhneme jeden konec, přehneme ho do středu, prohněteme a pokračujeme stejným způsobem postupně po směru hodinových ručiček. Jakmile těsto začne být pevnější, zakryjeme ho a necháme 10 minut odpočívat.

Těsto stejným způsobem prohněteme a necháme odstát ještě dvakrát, znovu ho stejně prohněteme, zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.

Odpočinuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozválíme ho do čtverce silného zhruba 1 cm. Máslo rozkrojíme na stejně silné plátky jako těsto a položíme ho doprostřed těsta. Těsto přeložíme přes máslo, tak, aby bylo máslo zcela zakryté. Těsto lehce přejedeme válečkem, aby bylo máslo rozprostřené po celé ploše. Těsto rozválíme na plát silný 1 cm.

Spodní třetinu těsta přeložíme do středu, zakryjeme horní třetinou těsta, zabalíme obdélník do potravinářské fólie a uložíme na 20 minut do lednice. Ještě jednou celý postup zopakujeme a těsto tentokrát uložíme do lednice na 40 minut.

Tvaroh promícháme s medem dohladka. Těsto vyválíme na obdélník silná zhruba 5 mm. Potřeme ho tvarohem a posypeme borůvkami. Zarolujeme těsto podél delší strany, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.

Plech vyložíme pečícím papírem. Roládu rozkrájíme na 3cm plátky, položíme je řeznou stranou na připravená plech dostatečně daleko od sebe. Necháme kynout zhruba 15 minut, až se sklady mírně rozestoupí.

Troubu předehřejeme na 250 °C. Dospodu vložíme prázdný plech.

Plech se šneky vložíme do trouby, do prázdného plechu vlijeme sklenici vody, snížíme teplotu na 220 °C a pečeme 12–15 minut dozlatova.

Previous
Previous

Litá bublanina s višněmi a plátky mandlí

Next
Next

Těstoviny s ricottou, lilkem a divokými rajčátky