Základ každé spíže podle Kateřiny

Zdravá krajina, zdravé suroviny, zdravý člověk. To je filozofie, kterou se řídíme v televizním pořadu Herbář. Při vaření se vždy snažíme používat co nejkvalitnější suroviny. Základem každé kuchyně, nejen před kamerou, je správně vybavená spíž. Co by vám nemělo chybět ve spíži, abyste si vždy mohli uvařit chutná a zdravá jídla? Inspirujte se Herbářem!

HERBAR7 PROMO-06757.jpg

Olej

Tuk je nositelem chuti. V teplé kuchyni se bez něj navíc těžko obejdete (podobně jako bez cibule a česneku). Kvalitní extra panenský olivový olej je vhodný pro lehké dušení, pečení zeleniny a ryb, skvělý je do těstovin nebo salátů z čerstvé zeleniny. Řepkový a slunečnicový olej mají vyšší kouřový bod, jsou tak vhodné i pro smažení.

Rychle uvařitelné suroviny

Těstoviny, kuskus či bulgur, nejlépe v celozrnné formě, nikdy nezklamou. O rýži nemluvě. Jsou velmi snadno kombinovatelné, hotové raz dva. Výborně se hodí k čerstvé nebo pečené zelenině, masu, do polévek, můžete z nich připravit také salát. Použít je lze jako přílohu, hravě ale zastanou i hlavní jídlo. A třeba quinou lze připravit i nasladko!

Luštěniny

Příprava sušených luštěnin zabere hodně času, taková červená čočka je ale uvařená velmi rychle. Neméně hodnotnou variantou jsou také konzervované luštěniny – fazole stačí je nasypat do sítka, slít, propláchnout a přidat třeba do různých salátů. Cizrnu jednoduše vhodíte do mixéru, přidáte česnek, tahini, římský kmín, olivový olej, osolíte… et voilà!

Vločky

Ovesné, špaldové, jáhlové… Je jedno, který druh máte zrovna po ruce. Z vloček v prvé řadě připravíte rychlou kaši, když k ní navíc přisypete pár ořechů či semínek a nakrájíte kousky čerstvého ovoce, budete mít plnohodnotnou snídani nebo svačinu plnou vlákniny. Můžete si také předem připravit domácí müsli. Vločky dobře poslouží také jako zavářka do polévky či drobenka na ovocný koláč.

DSC05136resize.jpg

Mléko a smetana

Neotevřené rostlinné mléko či smetanu není nutné mít v ledničce, celkem dlouho vydrží ve spíži. Krásně zjemní omáčku na těstoviny, krémovou polévku nebo poctivé thajské kari. Je jen na vás, jestli se zásobíte kokosovým mlékem nebo třeba sójovou smetanou.

Dochucovadla

Není vaření bez koření. Sůl a pepř má doma asi každý, ale co taková mletá paprika, kmín, nebo kari? Uvidíte, že je ve spíži oceníte, až pro ně nebudete muset běžet do večerky. Doma se hodí mít také kvalitní sójovou omáčku nebo miso pastu, veganům ve spíži nesmí chybět lahůdkové droždí. Základní dochucovadla doladí veškeré slané pokrmy. Pokud si nezamrazujete do zásoby domácí vývar, snadno ho zastane sypký bio zeleninový vývar. Základem každé špajzky by měla být také pasírovaná či krájená rajčata nebo dobrý rajčatový protlak, které především v zimních měsících základům dodají silnou chuť.

Previous
Previous

Rozhuda, tradiční tvarohová pamazánka

Next
Next

Chlebíček s hráškem, kozím sýrem a řeřichou