8 tipů od Herbáře jak vařit lokálně a v souladu s přírodou

Udržitelnost se stala mantrou všech, kterým záleží na budoucnosti příštích generací i naší planety. Bio potraviny už dávno nejsou výsadou bohatých, naopak ekologickým přístupem hodně ušetříte. Udržitelné vaření zpopularizovaly michelinské restaurace, jejich principy se však můžete řídit i doma. 

Plán je základ

Promýšlejte si jídelníček na pár dní, nebo plánujte jídla podle toho, co máte v lednici a ve spíži. I ten nejmenší kousek sýra může udělat velkou parádu v rizotu, sýrové omáčce nebo pomazánce. Naučte se zužitkovat vše, co máte. Například z obraných kostí z pečeného masa uděláte chutný vývar na další den. Odřezky zeleniny a masa postupně přidávejte do krabičky v mrazáku, a když jich je dostatek, uvařte silný bujón, který po vychladnutí uložte v tvořítku na led do mrazáku. 

Sezónní plodiny

Jezte podle sezony. Plodiny, které právě dozrály na slunci, překypují chutí a mají nejvyšší obsah vitaminů a minerálů. Chutnají tak skvěle i proto, že se na ně těšíme a jejich sezona bývá krátká. Užijte si je na maximum. Sezonní plodiny bývají také levnější, protože se jich na trhu objeví ve stejnou chvíli mnoho. Jejich střídáním si také přirozeně zajistíte dostatečný přísun zdraví prospěšných látek. A pokud si zeleninu a ovoce pěstujete sami, máte vyhráno. 

Choďte k lokálním prodejcům

Vybírejte si lokální potraviny. Podpoříte domácí farmáře a výrobce, kteří se pěstováním rostlin nebo chovem zvířat starají o přírodu a její rozmanitost. Kultivují krajinu, zajišťují nám čistý vzduch a ještě výborné jídlo blízké naší DNA. A také snížíte emise z dopravy. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, takový oběd v restauraci za sebou může mít klidně cestu kolem celé planety. 

Vyznejte se v certifikátech

Sledujte certifikáty potravin. Bio označuje produkty výhradně z ekologického hospodářství, které neničí přírodu pesticidy nebo agresivními hnojivy. Fair–trade znamená, že výrobci a farmáři dostali za svou práci adekvátní peníze, ale nevypovídá to moc o kvalitě potravin. Většina fair trade značek však dbá i na čistotu produkce a přírody. Značku Rainforrest Alliance najdete nejčastěji na kávě, čaji, čokoládě nebo ananasech a banánech, které byly vyrobeny s ohledem na deštné pralesy i za férových podmínek zemědělců. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství kvalitním výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích hodnotících chuť i proces výroby. Jakmile objevíte své oblíbené, podporujte je pravidelně nákupem, při zajištěném odbytu mohou stále vyrábět zdravé potraviny a tím i zlepšovat naše životní prostředí. 

Zkuste nakupovat bezobalově

Nakupujte bezobalově. Do obchodu si noste vlastní sáčky a tašky. Plastové sáčky využívejte opakovaně, nebo si pořiďte látkové, ušijete si je sami i ze staré záclony. Plátěná taška se vejde do každé kabelky, unese hromadu věcí, dlouho vydrží a pokud se ušpiní, jednoduše ji hodíte do pračky. Řadu potravin koupíte v bezobalových obchodech do vlastních sklenic, krabiček si sáčků. Bezobalové potraviny mají také nižší uhlíkovou stopu, protože se jich do transportního prostoru vejde víc. 

Nakupujte střídmě

Před cestou do obchodu si udělejte seznam, při nákupu online odolejte výhodným nabídkám. Ušetříte tak nejen peníze, ale i čas a jídlo, které se najednou k ničemu nehodí a nakonec skončí v koši. 

Zbytky zpátky do přírody

Kompostujte. Malý kompostér se vejde i na balkon, a veškeré rostlinné zbytky efektivně přetvoříte na dokonalé přírodní hnojivo. Máte-li klasický kompost na zahradě, můžete zbytky z kuchyně dávat do kompostovatelných odpadkových pytlů. Květiny a půda pak milují i kávovou sedlinu. 

Hospodaření s vodou

Neplýtvejte vodou. Sléváte vodu z brambor nebo těstovin do dřezu? Nechte ji vychladnout a použijte ji na výživnou zálivku zeleniny nebo jí podlijte maso, které pečete vedle v troubě. Obsahuje škrob i vylouhované minerály, které je škoda jen tak vylít.

Previous
Previous

Jídla ze skanzenu: kalendář kdy a co uvařit

Next
Next

Cuketový salát s oříšky a malinovou zálivkou