Vepřové maso po husitsku s tradiční hrachovou kaší

Suroviny

MASO
2 kg vepřové pečeně
300 ml piva
100 ml medu
sůl
pepř

KAŠE
300 g hrachu
4 lžíce sádla
3 lžíce studené vody
2 lžíce majoránky

 

Popis

 Do hrnce nalijeme pivo, přidáme med a vaříme, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci.

Maso osolíme a opepříme, vložíme do pekáče a pečeme na 200° asi dvacet minut. Poté teplotu snížíme na 160°, maso vyjmeme a přidáme k němu marinádu. Vrátíme ho zpět do trouby a pečeme další tři čtvrtě hodiny až hodinu. Maso by mělo být propečené, lesklé a na povrchu zkaramelizované.  Během pečení ho průběžně poléváme marinádou.

Hrách namočíme do vody. Čím déle se bude namáčet, tím se uvaří rychleji a bude jemnější. Můžeme ho nechat bobtnat dva dny, ale měli bychom ho každý den scedit a znovu zalít čistou vodou. Další den ho vysušíme a na sucho opražíme. Opražený hrách poté rozmixujeme. Dáme vařit na plotnu, přidáme několik lžic sádla, majoránku a tři lžíce studené vody.

Maso nakrájíme na plátky, dáme na talíř, přidáme hrachovou kaši a můžeme podávat.

Ochutnejte bezinkové pivo Kateřiny Winterové uvařené v Pivovaru Obora

Previous
Previous

Perníková bábovka

Next
Next

Kuchyně ve 40. letech 20. století – než byly spotřebiče