Vepřové maso po husitsku s tradiční hrachovou kaší
Suroviny
MASO
2 kg vepřové pečeně
300 ml piva
100 ml medu
sůl
pepř
KAŠE
300 g hrachu
4 lžíce sádla
3 lžíce studené vody
2 lžíce majoránky
Popis
Do hrnce nalijeme pivo, přidáme med a vaříme, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci.
Maso osolíme a opepříme, vložíme do pekáče a pečeme na 200° asi dvacet minut. Poté teplotu snížíme na 160°, maso vyjmeme a přidáme k němu marinádu. Vrátíme ho zpět do trouby a pečeme další tři čtvrtě hodiny až hodinu. Maso by mělo být propečené, lesklé a na povrchu zkaramelizované. Během pečení ho průběžně poléváme marinádou.
Hrách namočíme do vody. Čím déle se bude namáčet, tím se uvaří rychleji a bude jemnější. Můžeme ho nechat bobtnat dva dny, ale měli bychom ho každý den scedit a znovu zalít čistou vodou. Další den ho vysušíme a na sucho opražíme. Opražený hrách poté rozmixujeme. Dáme vařit na plotnu, přidáme několik lžic sádla, majoránku a tři lžíce studené vody.
Maso nakrájíme na plátky, dáme na talíř, přidáme hrachovou kaši a můžeme podávat.