Vánoční makovec a ořechovec

13.+v%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD+makovec+a+o%C5%99echovec.jpg

Tenhle recept kdysi světu prozradila herečka a dabérka Taťjana Medvecká. Mák je symbolický, neboť velké množství jeho malých zrnek představuje plodnost a bohatství. Vlašské ořechy prý zase přinášejí moudrost. Snad i vám tyto kynuté bochánky přinesou hojnost, zdraví a plodnost na celý další rok.

Suroviny

TĚSTO

300 ml vlažného mléka
42 g čerstvého droždí
200 g krupicového cukru
250 g másla
1 vejce
2 žloutky
1 kg polohrubé mouky
1 menší lžička soli
hladká mouka na pomoučení

MAKOVÁ NÁPLŇ

150 ml mléka
80 g krupicového cukru
200 g mletého máku
strouhaná kůra z ½ citronu
40 g rozinek
2–3 lžíce rybízové zavařeniny
1–2 jablka

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

3 lžíce mléka
80 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
40 g rozinek
strouhaná kůra z ½ citronu
2–3 lžíce meruňkové zavařeniny

NA POTŘENÍ

1 vejce
4 lžíce mléka

 

Popis

Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme ho 1 lžící cukru, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Že kvásek vzešel, poznáme podle toho, že se na povrchu objeví bubliny.

V robotu metlou utřeme máslo, zbylý cukr a vejce do pěny. Zašleháme žloutky, prosejeme mouku, osolíme, přilijeme vzešlý kvásek a zbylé mléko. Hněteme, dokud těsto není hladké a lesklé a nepřestane se lepit k míse. Pokud robot nemáme, prosejeme mouku do mísy, promícháme se zbylým cukrem a osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné (ne horké) máslo, přidáme vejce a žloutky a měchačkou vypracujeme těsto. Hněteme ho odspoda po stranách k sobě, až bude hladké a lesklé a přestane se lepit na stěny mísy. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout. Je dost těžké, proto trvá déle, než zdvojnásobí svůj objem, zhruba 1–1½ hodiny. 

Mezitím připravíme náplně. Na makovou svaříme mléko s cukrem, jakmile mléko začne vřít, vmícháme do něj mák a povaříme do zhoustnutí. Přidáme citronovou kůru, rozinky a rybízovou zavařeninu, promícháme. Jablka oloupeme, vykrojíme z nich jádřinec a dužinu nakrájíme na drobné kostičky. Vmícháme do makové náplně a necháme zchladnout. 

Na ořechovou náplň svaříme mléko s cukrem stejným způsobem. Jakmile mléko začne vřít, vmícháme do něj ořechy, povaříme do zhoustnutí, přimícháme rozinky, citronovou kůru a meruňkovou zavařeninu a necháme zchladnout. 

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké části. Každou na lehce pomoučené ploše rozválíme na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku 25 x 30 cm. Dva pláty potřeme uprostřed makovou náplní, dva ořechovou, zavineme a konce spojíme do tvaru věnce. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout. Vejce prošleháme s mlékem a potřeme jím věnce. Na několika místech je propíchneme špejlí. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 20–30 minut. 

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Pravý perník

Next
Next

Griliášové pracničky