Plněné pečené cukety

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce? Kdo by neměl, je to snadné vaření i následné uklízení. V tomto případě poslouží kulaté plody cukety jako jedlý rendlík, ve kterém se ukrývá mnoho dobrot pro nás, mlsné strávníky. Plnit je můžete masem, kroupami, luštěninami, sýrem, zeleninou, rybím masem, zkrátka vším, co vám zrovna padne do oka při vizitě ve spíži nebo ledničce.

Suroviny

4 kulaté nebo 2 podlouhlé cukety
olej na vymazání pekáčku

Rajčatová náplň s bulgurem
1 lžička římského kmínu
3 cibule
3 lžíce másla
800 g rajčat (čerstvých nebo konzervovaných)
½ lžičky mleté skořice
100 g bulguru
100 g strouhané goudy
sůl a čerstvě mletý pepř 

Krůtí náplň s kuskusem
2 šalotky
2 stroužky česneku
300 g krůtích prsou
1 hrst loupaných mandlí
1 lžička semínek koriandru
3 lžíce olivového oleje
100 g kuskusu
2 hrsti hladkolisté petržele
špetka muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř

Informace
Příprava: 1¼ hodin
Porce: 4

 

Postup

Kulatým cuketám odkrojte „pokličku“, klasické rozřízněte podélně. Lžící vydlabejte semínka. Vnitřek cuket vytřete solí a odložte stranou. Po asi 10 minutách je vypláchněte od přebytečné soli a osušte. Rozhodněte se, kterou náplň připravíte.

Na rajčatovou opražte nasucho na pánvi římský kmín, až se rozvoní, a odstavte. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a v hluboké pánvi na 2 lžících másla nechte zesklovatět. Rajčata nakrájejte nadrobno.

Jakmile začnou okraje cibule zlátnout, přidejte rajčata, opražený římský kmín a skořici a pořádně promíchejte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve přisypte bulgur, podle chuti osolte a opepřete a uvařte skoro doměkka, trvá to asi 10 minut. Během vaření podle potřeby trochu podlijte vodou, bulgur jí dost vsákne. Hotová rajčatová náplň je poměrně hustá. Náplň zjemněte poslední lžící másla a vmíchejte asi dvě třetiny nastrouhané goudy. Cukety naplňte rajčatovou směsí. Pekáček vytřete zlehka olejem, urovnejte do něj cukety a posypte je zbylým sýrem. Pečte asi 45 minut doměkka.

Na krůtí náplň oloupejte šalotky a česneka nakrájejte je na plátky. Maso nakrájejte na drobné kostičky. Mandle nasekejte nahrubo. V pánvi opečte nasucho semínka koriandru, až se rozvoní, a přesypte je do misky. Do volné pánve vlijte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova. Přidejte šalotky a česnek, a jakmile zezlátnou, vsypte mandle a restujte ještě 1 minutu. Přidejte kuskus, osolte, opepřete a podlijte 100 ml vroucí vody. Přiklopte a odstavte.

Petržel nasekejte nahrubo. Vmíchejte do krůtí směsi, dochuťte špetkou muškátového oříšku a směsí naplňte cukety. Pečte 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Previous
Previous

Jahodový koláč na celý pekáč

Next
Next

Salmorejo, studená rajčatová polévka