Perská rýže

Barevná rýže se tradičně podávala v Persii a dodnes se servíruje v Iránu na svatbách, protože ukazuje bohatství domu, zručnost a estetické cítění žen při skládání jednotlivých surovin do ornamentů. Šafrán symbolizuje vzácnost, pomerančová kůra zlato, semínka granátového jablka rubíny, pistácie safíry a mandle perly. Podává se k pečenému jehněčímu nebo kuřecímu masu, ale vynikající je i samotná, promíchaná a servírovaná s láskou.

Suroviny

500 g rýže basmati 
½ lžičky nitek šafránu 
1 cibule 
50 g másla 
½ lžičky římského kmínu 
¼ lžičky semínek fenyklu 
1 tobolka kardamomu 
2 kuličky nového koření  
¼ lžičky mleté skořice 
2 bobkové listy  
2 proužky kůry z chemicky neošetřeného citronu   
pár proužků kůry z chemicky neošetřeného pomeranče  
100 g sušených nesířených nebo lyofilizovaných meruněk 
100 g zlatých rozinek  
1 granátové jablko nebo 1 hrst sušených brusinek 
100 g nesolených pistácií 
100 g loupaných mandlí  
sůl a čerstvě mletý pepř  

 

Popis

Rýži propláchněte několikrát ve vodě, až bude voda čirá. Nitky šafránu rozmíchejte ve 4 lžících vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.  

V hrnci rozehřejte polovinu másla, vsypte semínka římského kmínu a fenyklu, restujte 30 vteřin, až se rozvoní. Kardamom a nové koření podrťte v hmoždíři nebo naplocho nožem a přidejte s mletou skořicí k semínkům. Promíchejte, přisypte cibuli a opékejte zhruba 8 minut na středním stupni doměkka.  

Vsypte propláchnutou rýži, restujte ji 2 minuty, aby se zrnka obalila tukem, a zalijte 1 l vroucí vody. Vložte bobkový list a citronovou kůru, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou, snižte teplotu a vařte 10–15 minut téměř na skus. Vypněte plotýnku, vmíchejte šafránový nálev a nechte rýži dojít v teple pod pokličkou, zhruba 10 minut.  

Mezitím nakrájejte nebo naloupejte pomerančovou kůru na tenké proužky, pouze oranžovou část, meruňky podélně rozkrojte na nudličky. Rozinky zalijte vroucí vodou. Z granátového jablka vyloupejte semínka nebo si připravte brusinky, pistácie vyloupejte a nasucho opražte na pánvi, mandle nasekejte na nudličky.  

Z měkké sypké rýže vyjměte bobkový list a vmíchejte do ní zbylé máslo. Rýži přesuňte do mísy nebo na talíř a ozdobte pomerančovou kůrou, meruňkami, mandlemi, pistáciemi, rozinkami a semínky z granátového jablka nebo brusinkami. Můžete tvořit ornamenty podle libosti, skládat pruhy nebo kruhy. Nebo rýži jednoduše promíchejte se všemi ingrediencemi a podávejte jako drahokam vašeho menu. 

Tip:

Můžete použít i kandovaný pomeranč. Připravíte ho snadno tak, že z chemicky neošetřeného pomeranče odkrojíte pomocí škrabky nebo ostrého nože oranžovou kůru (bez hořké bílé blanky). V 250 ml vody rozpustíte 100 g cukru, přivedete k varu, vložíte pomerančovou kůru a necháte ji 20 minut při nízké teplotě vařit.     

Edice kořenících směsí Světová

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření

Previous
Previous

Červené pomeranče s jogurtovým sýrem labneh

Next
Next

Krůtí šavarma