Kachní prsa na medu s kořením pěti vůní
Když už se peče doma kachna, tak většinou s velkou parádou. Pěkně po staročesku. Znáte to – zelíčko bílé i červené, knedlíčky, pokud možno různých druhů, vypečené sádlo v omáčníku… Při současném životním stylu tak jednou za rok. Máte to také tak? To je fakt škoda, kachní maso je moc dobré a také zdravé. Je jedním z nejbohatších zdrojů živočišných bílkovin, obsahuje vysoký podíl celého spektra vitaminů B a také selen, fosfor, zinek a měď. Posiluje imunitu, kvalitu kůže a růst nehtů a vlasů. Kachní maso se řadí mezi červená tučná masa, a tak se nehodí ke každodenní konzumaci, ale jednou za čas si ho určitě dopřejte. Tato úprava inspirovaná oblíbenou čínskou kuchyní nevyžaduje téměř žádnou práci. Kachní maso si rozumí se sladkými i pálivými tóny přidaného koření a dalších surovin, doplňte je rýžovými nudlemi a salátem z bylin, aby vyniklo.
Suroviny
1 lžíce sójové omáčky
3 lžíce medu
1 lžíce rýžového vína
3 stroužky česneku
1½ lžičky koření pěti vůní (ze str. 86)
2 kachní prsa s kůží (o váze asi 600 g)
1 chilli paprička k podávání
1 jarní cibulka k podávání
Popis
V misce promícháme sójovou omáčku, med, rýžové víno a koření pěti vůní. Česnek oloupeme, prolisujeme do marinády, promícháme a naložíme do ní kachní prsa. Zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme alespoň na 2 hodiny, ale ideálně přes noc do lednice.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Naložené maso položíme do pekáčku a pečeme zhruba 25 minut, až zezlátne. Průběžně ho přeléváme zbylou marinádou a vypečenou šťávou.
Teplotu v troubě zvýšíme na 240 °C, zapneme funkci gril a prsa zprudka opékáme kůží navrch 1–2 minuty, aby kůže zkaramelizovala.
Vyjmeme, necháme pár minut odpočinout, nakrájíme na šikmé plátky a podáváme přelité vypečenou šťávou, podle chuti posypané nakrájenou chilli papričkou a jarní cibulkou.