Léty ověřená vánočka

15. vánočka.jpg

Co by to bylo za Vánoce bez vánočky, tradičního pečiva plného symbolů? Kynuté těsto má domu zajistit bohatství a plodnost tím, jak samo nabývá, spletené copy představují stabilitu a pevné vztahy. Dříve se peklo tolik vánoček, kolik měla domácnost členů, dnes většině lidí stačí jedna – ke snídani nebo jako dezert po večeři na Štědrý den.

Suroviny

80 g rozinek
4 lžíce rumu
200 ml smetany na vaření
3 žloutky
30 g čerstvého droždí
50 g krupicového cukru
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
sůl 
1 vanilkový cukr
strouhaná kůra z 1 citronu
špetka mletého muškátového oříšku
100 g másla
1 vejce na potření
100 g mandlí
hladká mouka na pomoučení

 

Popis

Rozinky spaříme vroucí vodou. Po chvíli slijeme a rozinky zalijeme rumem. Necháme odležet. 

Smetanu mírně zahřejeme, aby byla vlahá. Odlijeme dvě třetiny a rozšleháme v nich žloutky, do zbylé smetany rozdrobíme droždí, osladíme ho, promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut. 

Do mísy prosejeme obě mouky, osolíme je, vmícháme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek. Navrch rozkrájíme máslo. Přilijeme kvásek a smetanu se žloutky a vsypeme rozinky. V robotu nebo ručně vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto v míse poprášíme moukou a necháme zhruba 1 hodinu na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu. Rozdělíme ho na 9 stejných kousků, z každého vyválíme stejně dlouhý pruh. Ze 4 pramenů spleteme základnu vánočky, pak spleteme cop ze 3 a nakonec ze 2 pramenů. Seskládáme jednotlivá patra na sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku propíchneme na obou koncích špejlí, aby se při pečení nesesunula. Necháme ji 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 170 °C. 

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vložíme ji do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut, pak snižíme teplotu na 160 °C a dopečeme dozlatova, zhruba 20–30 minut. Vánočka je hotová, jakmile je vytažená špejle suchá. Pokud příliš rychle tmavne, zakryjeme ji alobalem. 

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Griliášové pracničky

Next
Next

Těsta – přehled základních druhů a osvědčené tipy, jak s nimi pracovat