Indické kari z Kéraly připravené z českých surovin

Winterova-DOMA-I153140.jpg

V Indii jsem se ocitla na pár dní, o to větší zážitek to byl. Věděla jsem, že jídlo bude určitě moc dobré, jen jsem měla „trochu hodně“ strach z hygieny. Nechala jsem si poradit od zkušené cestovatelky a vezla si s sebou slivovici, abych se mohla „dezinfikovat zevnitř“. Bylo na můj vkus trochu náročné snídat panák alkoholu, ale tato metoda praktikovaná někdy před, někdy po každém jídle se vyplatila, a já si tak mohla vychutnávat dobroty místního regionu. Oblast jižní Indie Kérala se považuje za takové Švýcarsko tohoto obřího státu. Podle Atula Kochhara, prvního indického michelinského kuchaře, odtud pochází tento recept. Líbí se mi, že používá typické české suroviny – vepřové maso, jablka, česnek a sušené ovoce. To jsem si přidala sama, poněvadž mi bylo jasné, že tamarindovou pastu asi jen tak doma mít nebudete (i když se už dá koupit i v supermarketu). Chuť švestek, hlavně těch ne úplně zralých, se jí docela podobá. Díky odlišnému způsobu zpracování surovin a aromatickému koření se z českých ingrediencí dá vykouzlit typické indické jídlo. Přesně to vystihuje myšlenku mojí knihy Světová: vařit světově doma!

Suroviny

1 kg vepřového masa jako na guláš (plec, příp. kýta)
3 velké cibule
3 větší rajčata nebo 250 g cherry rajčat
2 lžíce řepkového oleje
2 jablka
2 lžíce vinného octa
1 hrst hladkolisté petržele
sůl
dušená rýže, čerstvý chléb nebo chléb naan k podávání 

 KARI PASTA:

1 lžička semínek černé hořčice 
1 svitek cejlonské skořice
4 lžíce tamarindové dužiny (viz tip) 
2 lžičky mleté kurkumy
1 lžička mletého černého pepře
2 zelené chilli papričky
12 stroužků česneku
3cm kousek strouhaného čerstvého zázvoru
1 hrst hrozinek

 

Popis

V hmoždíři stlučte všechny ingredience na kari pastu. Můžete použít i výkonný mixér. Pokud je pasta moc hustá, vmíchejte postupně pár lžic vody. 

Maso pokrájejte na stejně velké kostky, zalijte 500 ml vody, přiklopte a duste 30 minut na středním stupni.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na kostičky. V široké pánvi rozehřejte olej, cibuli opékejte dosklovata, přidejte rajčata a restujte doměkka. Vmíchejte kari pastu a pražte ji 3–5 minut, přidejte maso a opečte ho ze všech stran, až ztmavne. Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a dužinu nakrájejte na kostičky. Vsypte do pánve, přilijte vývar z masa, ocet a 200 ml vody a osolte. Přiklopte a vařte asi 30 minut, až maso změkne. Délka dušení závisí na druhu masa, podle potřeby ho trochu podlijte vodou. 

Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s dušenou rýží, chlebem naan nebo bílým čerstvým chlebem. 

Tip:

Pokud neseženete tamarindovou pastu, připravte si její náhradu. Rozmixujte 6 sušených švestek, 6 sušených nesířených meruněk a šťávu z 1 citronu na hladkou pastu. 

HERBAR7+PROMO-05163.jpg

Více cizokrajných receptů najdete v knize Světová

Previous
Previous

Krupicový foucmouk

Next
Next

Karásky, nadýchané mléčné housky