Houbové kernoto

kernoto.jpg

Doba procházek po lese s košíkem a rybičkou na ořezávání nožiček hub je tady! Hřiby, lišky nebo bedly chutnají skvěle, a tak si po každé procházce můžete dopřát jiné jídlo s odlišnou chutí. Dnešní recept vyniká zdravotními účinky. Špaldové kroupy celkově posilují imunitu a špalda je údajně jediná plodina, která bez újmy přežila výbuch Černobylu. Když ji spojíte se žlutými liškami, jež díky jejich vzhledu oceňují i děti, překvapí vás skvělý pokrm z lokálních surovin v biokvalitě.

Suroviny

200 g lišek
1 hlíva ústřičná
6 šalotek
3 lžíce másla
2 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
4 snítky rozmarýnu
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
250 g špaldových krup
150 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
4 sušená rajčata
1 Lučina (100 g)

 

Popis

Houby pečlivě očistíme a nakrájíme nadrobno. Šalotky oloupeme a také nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a vsypeme třetinu šalotek a na plátky nakrájený česnek. Opékáme zhruba 1 minutu a vsypeme houby. Přidáme nasekaný tymián a rozmarýn, osolíme, opepříme a na středním stupni dusíme doměkka, zhruba 10–15 minut.

Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zbylé šalotky a opékáme je. Až zesklovatí, zhruba 2 minuty. Přidáme kroupy a restujeme nasucho ještě 1–2 minuty, až začnou praskat. Zalijeme vínem, necháme ho odpařit, ztlumíme teplotu na střední stupeň a postupně přiléváme po naběračkách vývar, přidáváme vždy, když se vsákne. Pokračujeme, dokud není kernoto měkké. Trvá to zhruba 20–30 minut.

Osolíme, opepříme, vmícháme nasekaná sušená rajčata, restované houby a Lučinu a ihned podáváme.

HERBAR7 PROMO-06922.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Trnková povidla s podzimním kořením

Next
Next

Jednoduchý dýňový cheesecake s perníkovým kořením