Bylinkový bulgur s praženými mandlemi a pomerančovou šťávou
Bulgur vzniká z tvrdozrnné pšenice, která se nechá naklíčit, pak se předvaří, usuší a zrnka se podrtí. Oblíbený je především ve středomořské, turecké, blízkovýchodní a indické kuchyni, kde se přidává do pilafů, kibbehů – šišek z mletého masa – a samozřejmě do salátů. Tenhle vychází z klasické kombinace bylin, oříšků a citrusů.
Suroviny
250 g bulguru
700 ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru
100 g neloupaných mandlí
1–2 hrsti hladkolisté petržele
1 hrst čerstvého koriandru případně bazalky či jiných bylin
1 hrst rozinek
1 chemicky neošetřený pomeranč
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Informace
Příprava: 40 minut + chladnutí
Porce: 4
Postup
Bulgur zalijte vroucí osolenou vodou nebo zeleninovým vývarem a nechte zhruba 30 minut odstát.
Mezitím nasekejte mandle nahrubo a opražte je nasucho na pánvi, až zezlátnou a rozvoní se. Bylinky nasekejte nadrobno.
Bulgur nechte zchladnout a vmíchejte mandle, rozinky a bylinky. Nastrouhejte navrch pomerančovou kůru, zakápněte pomerančovou šťávou a olejem a podle chuti osolte a opepřete. Zlehka promíchejte.