Bratislavské rohlíčky podle receptu paní Dubčekové

7.+Bratislavsk%C3%A9+rohl%C3%AD%C4%8Dky.jpg

V reklamní brožurce na elektrické spotřebiče Vaříme elektricky z roku 1941 jsem objevila recept na bratislavské rohlíčky. Do té doby jsem neměla tušení, že taková sladká specialita našich slovenských sousedů existuje. Při pátrání po historii receptu mě velmi překvapilo, že se v podstatě jedná o kulturní dědictví, protože tyhle rohlíčky pekli v Prešpurku, dnešní Bratislavě, už v roce 1590! Miloval je i Alexandr Dubček, federální předseda tehdejšího Československa. S láskou mu je připravovala jeho paní. Když jsem ochutnala rohlíčky podle jejího receptu, pochopila jsem... Jsou vynikající! Zprvu mě překvapilo větší množství másla v kynutém těstě, ale mám za to, že právě máslo dělá rohlíčky nádherně vláčné. S náplní si pohrajte dle libosti. Já si vymyslela náplň z kávy a čokolády.

Suroviny

TĚSTO

120 ml vlažného mléka
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
50 g krupicového cukru
600 g hladké mouky
2 vejce
250 g změklého másla 
špetka soli
mouka na pomoučení 

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

1 hrst rozinek
2 lžíce rumu 
250 g tučného tvarohu (z alobalu)
5 lžic krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu 
2 lžíce mléka podle potřeby

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

150 g mletých pražených lískových oříšků
50 g pastovaného medu
40 g strouhaného perníku

ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ S KÁVOU

100 g hořké čokolády
40 ml silného espressa
2 lžíce medu podle chuti 
100 g másla 

 

Popis

Nejprve připravíme všechny náplně.

Rozinky namočíme do rumu. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, vmícháme espresso a med. Necháme ji zchladnout a zašleháme do ní změklé máslo. Tvaroh prošleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Zašleháme vejce a vmícháme citronovou kůru a rozinky. Pokud je tvaroh příliš hustý, zředíme ho mlékem. Oříšky promícháme s medem a perníkem, vznikne hmota podobná modelíně. 

Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme v něm 1 lžíci cukru a v teple necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut, na povrchu se začne tvořit hustá pěna. 

Do mísy prosejeme mouku, osolíme ji, promícháme se zbylým cukrem a uprostřed vytvoříme důlek. Rozklepneme do něj vejce, nakrájíme máslo a přilijeme zbylé mléko a kvásek. Pomocí měchačky nebo robotu s hnětacím hákem vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout. 

Vykynuté těsto rozdělíme na pět dílů. Každý díl vyválíme na lehce pomoučené ploše na plát silný asi 5 mm. Rozkrojíme ho na osm trojúhelníků (jako dort) a na nejširší část zhruba 1 cm od kraje dáme 1 lžičku náplně. Širší část těsta přehneme přes náplň, zabalíme do tvaru rohlíčku. Lehce ho ohneme do obloučku a špičky přitiskneme k sobě. Hotové rohlíčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je prošlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut dozlatova. 

Snímek obrazovky 2020-10-28 v 14.38.44.png

Více vypečených receptů najdete v nové knize Sladce: Pečeme podle Herbáře

Previous
Previous

Naan s římským kmínem

Next
Next

Domácí toastový chléb