Neuvěřitelné příběhy starých odrůd zeleniny vol. 2

I naše rostliny mají, kromě těch opravdových, pomyslné kořeny. Jaké jsou příběhy našich odrůd? 

CULINA-BOTANICA_H6_barva-207.jpg

„Do zbraně!“ říká vojsko uvnitř lusku

Kdybyste měli dát jméno rostlině, kterou jste objevili jako první právě vy, podle čeho byste ji pojmenovali? Rostliny dostávají poměrně často název podle svého vzhledu. Tak třeba rajče s názvem Dívčí prs snad ani nešlo pojmenovat jinak. I zlatá ředkvička, paprika Beraní roh i rajče Zelená zebra si o jméno vyloženě říkali. Jsou to krásné plody na pohled i svou chutí. Uvnitř lusku vojákových fazolí, který vypadá naprosto běžně, nás ale čeká vyložený zázrak. Při vyloupnutí fazolek  zjistíme, že se na každé z nich schovává krásný voják. Jako za císaře pána. Zároveň se jedná o původní českou odrůdu fazolí. Plody jsou nejen krásné, ale i chutné. Paní, která je před lety zachránila a zaslala do banky osiv Gengel, k nim napsala: „Tyto fazole se za 2. světové války nesměly na Prajzské (to je oblast Hlučínska) pěstovat, protože je na nich voják – lidé v jejich pěstování viděli symbolickou obranu proti Němcům. Fazole stejně přežily. Tak vám moje vojákové fazole posílám. Jsou žlutoluské, keříčkové, úrodné a chutné…“

Červená řepa, co klame: Egyptská Crosby

Jméno někdy napoví, jindy může klamat… Zahradník by právem mohl mít pocit, že si v pytlíku na svůj záhon nese odrůdu, která vznikla na úrodných políčkách Egypta. Pravdou zůstává pouze fakt, že musela odrůda řepy Egyptská Crosby urazit po světě slušně dlouhou cestu, aby se dostala na naše záhonky. Odrůda však vznikla od nás skoro za humny, v Německu. 

O to víc nás může potěšit její dlouhá historie. Jedná se o velmi starou odrůdu z doby před 200 lety. Tehdy ji s sebou vezl německý pěstitel Josiah Crosby do Ameriky, kde se stal jedním z prvních osidlovatelů. Na americké půdě odrůdu pěstoval a kolem roku 1880 se mu ji podařilo dokonale přizpůsobit potřebám pěstování. Jeho řepa je dodnes ceněna nejen pro svůj tvar, plodnost a ranost. Úrodu je také možné velmi úspěšně skladovat. Její výrazná chuť dá základ čerstvým pomazánkám i salátům. Oblíbíte si ji i pečenou, vařenou a nakládanou. 

Vypěstovat si odrůdu řepy, která procestovala svět, můžete díky semínkům z e-shopu zde.

Paprika, která má italského otce

Nejen řepa Egyptská Crosby cestovala z Evropy za neprobádaným životem nového kontinentu. Podobně je na tom totiž odrůda papriky s červenými, 25 cm dlouhými plody, která se dnes díky výjimečným vlastnostem stala „archou chuti“. Na jihu Itálie leží obec Ruoti. Tam spolu hospodařili Giuseppe a Angella Nardellovi a na své zahradě rok co rok pěstovali kromě jiného také křupavé, sladké papriky. Když se v roce 1887 rozhodli ze své domoviny vycestovat a udělat krok do neznáma, brali s sebou kromě své roční dcery samozřejmé také osivo, které jim mohlo zajistit obživu. Na půdě USA se usadili ve městě Naugatuck v Connecticutu a znovu začali pěstovat semínka své papriky. Rodině se dařilo plodit nejen další potomky. I jejich odrůda paprik vzkvétala, a tak ji pojmenovali po svém čtvrtém synovi Jimmy Nardello. 

Dlouhé, krásně červené a sladké plody italsko-americké odrůdy paprik si vypěstujete díky semínkům z e-shopu zde

86364889_3564734226902350_8239987039043321856_o-2.jpg

100 druhů původních odrůd

Ideální pro semenaření a množení pro další roky.

Previous
Previous

Předpěstování silných rostlin

Next
Next

Naše první jarní úroda z parapetu – mikrozelenina a klíčky