5 nejlepších veganských alternativ do každé kuchyně

Dobře zvolená rostlinná strava je nejen zdravá a chutná, ale i ekologicky šetrnější než jídelníček s hojností masa a mléčných výrobků. Proto jsme pro vás připravili 5 nejlepších veganských, výživově hodnotných a chutných surovin, které si při vaření jednoduše zamilujete.

00_1322_prv.jpg

Alternativy ke kravskému mléku si oblíbíte nejen díky tomu, že jsou přirozeně bez laktózy, obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale také díky jejich zajímavé chuti. Lahůdkové, jinak také pochoutkové droždí se používá hlavně pro dochucení a zahuštění různých slaných pokrmů. Miso pasty si vás získají, když jimi dochutíte pomazánky, zálivky na saláty a polévky. Mořské řasy nesou kromě živin také nezaměnitelnou chuť a vůni. A pokud nemáte příliš rádi různé fermentované potraviny, jako je kvašená zelenina, kefíry a jogurty, ale chtěli byste podpořit správnou funkci svého trávicího systému, oblíbíte si takzvané vodní kefíry. Než se vydáte do nejbližší prodejny zdravé výživy suroviny nakoupit, přečtěte si, co umí!

Ořechová a obilná mléka a smetany

Nejlahodnější ze všech rostlinných mlék bývá mléko či smetana z kokosu, mandlí a kešu ořechů. Rostlinná mléka se vám osvědčí při přípravě domácích smoothie, snídaňových kaší, pudinků a dalších dezertů. Ořechovou, obilnou nebo sójovou smetanou vyzkoušejte zahustit domácí omáčky, přidejte je do polévek nebo kari směsí a vyčarujte s nimi všemožné ovocné dobroty. Rostlinným mlékem i smetanou také ozvláštníte kávu. Smetany dodají pokrmům kromě potřebné konzistence také nezaměnitelnou chuť ořechů či semínek.

Rostlinná mléka a smetany dnes koupíte bez problému prakticky v každém supermarketu či dobré drogerii, často dokonce v BIO kvalitě. Díky zabalení v tetrapaku jsou trvanlivé, proto se vyplatí mít je ve spíži pro strýčka příhodu.

Máte‑li chuť a dostatek času, většinu ořechových i obilných mlék a smetan si můžete vyrobit doma z čerstvých surovin. Na 1 díl kvalitních ořechů, semínek nebo vloček budete potřebovat 5–7 dílů studené vody, do které je namočíte. Po 5–12 hodinách vodu z ořechů slijte a připravte si k ruce stejné množství vody čerstvé. Namočené ořechy či semínka přidejte do mixéru s trochou čerstvé vody, začněte mixovat a postupně přidávejte vodu podle toho, jakou konzistenci si od nápoje slibujete. Pro oslazení mléka můžete přidat také datle nebo rozinky. Po dokonalém rozmixování mléko či smetanu přeceďte skrz jemné čisté plátýnko.

DSC09266.jpg

Lahůdkové droždí

Pokud nemáte rádi chuť klasického droždí, nemusíte se bát a klidně čtěte dál. Chuť droždí lahůdkového má k tomu klasickému poměrně daleko a v kuchyni ani neplní stejnou funkci, pokrmy zahušťuje a dochucuje. Zároveň jim dodá jistou nutriční hodnotu, hlavně bílkoviny, sacharidy, minerály, některé vitamíny skupiny B a další stopové prvky.

Pokud jste o lahůdkovém droždí nikdy neslyšeli, rozhodně ho vyzkoušejte. Najdete ho na pultech zdravé výživy i ve větším supermarketu. Oblíbíte si ho při přípravě zeleninových polévek, které příjemně dochutí a zahustí. Stejně tak jím můžete nahradit mouku při zahušťování omáček a gulášů. Osvědčí se také při doladění konzistence a chuti pomazánek. Zároveň se jím dají posypat saláty, obložené chleby nebo zeleninové směsi.

Ve veganských receptech najdete lahůdkové droždí opravdu často a v některých dokonce hraje prim. Chcete-li si doma připravit veganský „parmazán”, připravte si 3 díly kešu oříšků, 1 díl lahůdkového droždí a sůl. Kešu ořechy rozmixujte spolu s lahůdkovým droždím a směs dochuťte solí. Takto připravený „parmazán” skladujte v lednici a posypte si jím své oblíbené těstoviny či zeleninový salát.

NAE_1019_17.jpg - kopie.jpg

Objevte potraviny pro pleť v přírodní veganské kosmetice

Miso pasty

Zatímco do nedávna jsme v Evropě běžně rozlišovali pouze čtyři základní chuti, tedy sladkou, slanou, kyselou a hořkou, na přelomu milénia k nim přibyla ještě pátá chuť zvaná umami. Za touto chutí stojí kyselina glutamová (a její soli glutamany). Ty se běžně vyskytují v potravinách bohatých na bílkoviny, např. v mase, rybách, mléčných výrobcích i dalších ingrediencích. Vědci ji znají již od začátku 20. století a nejvíce s ní experimentuje a při vaření ji používá japonská kuchyně. Z japonštiny také pochází její název, v překladu do češtiny umami znamená „chutný”. Tato pátá chuť, která by se dala popsat jako masová, se stala neblaze proslulou kvůli uměle vytvořenému glutamanu sodnému, který se začal přidávat do nutričně i chuťově chudých pokrmů jako zvýrazňovač chuti.

Od toho však pojďme odhlédnout a vezměme umami jako pátou chuť, která se běžně v čerstvých základních surovinách vyskytuje a kterou do pokrmů přináší zejména maso. Tato chuť samozřejmě veganům v receptech chybí, a tak ji do jídel přidávají jinými, rostlinnými ingrediencemi. Jednou z nich jsou takzvané miso pasty, tedy přírodní kvalitní ochucovadla vyrobená z luštěnin.

Miso pasty pokrmům nejen dodají výraznou umami chuť, ale i nutriční hodnotu. Stejně jako pátá chuť, i miso pasty mají silné zastoupení v japonské kuchyni, kde vznikl recept. Vyrábí se z luštěnin (zejména sóji) nakvašených pomocí plísně zvané koji, která se získává z rýže a mouky.

Miso pastami dochutíte pokrmy studené i teplé kuchyně, po přidání koření z miso pasty připravíte salátové dresinky nebo chutné marinády na maso či jeho rostlinné alternativy, jsou skvělým základem pro omáčky asijské kuchyně připravené k nudlím nebo k namáčení závitků.

Winterova-DOMA-I153110.jpg

Mořské řasy

I další výživově hodnotnou surovinu, mořské řasy, nám do Evropy přinesla asijská kuchyně. Vegané ji v kuchyni rádi používají hlavně pro jejich bohatou výživovou hodnotu. V řasách totiž najdeme mnohokrát více vápníku než v mléce, daleko více železa než v mase a také nesčetněkrát více jódu než v mořských rybách. Tyto minerální látky v jídelníčku mohou chybět nejen veganům, proto je chytré myslet na použití mořských řas v naší kuchyni alespoň 2x týdně.

Když vkročíte do zdravé výživy a dojdete k polici s mořskými řasami, najdete jich hned několik druhů. Nejčastěji narazíte na řasy wakame, nori, arame a kombu. Wakame pomůže pročistit krev a podpoří zdraví kůže a vlasů. Do nori se tradičně balí sushi. Je plná bílkovin, vápníku, železa, draslíku, jódu a vitamínů A, B i C. I arame dodá tělu železo, vápník a jód a navíc sníží vysoký krevní tlak. Kombu účinně napomáhá k pročištění střev od toxických látek. Kromě toho je bohatá na jód, draslík, vápník a vitamín C.

Každému výrazný chuťový charakter řas nemusí chutnat, bylo by však škoda se kvůli tomu zříci jejich výživových hodnot. Vyzkoušejte mořské řasy použít v kombinaci se surovinami, se kterými chuť řas poměrně dobře splyne, ideální na to jsou zeleninové polévky, luštěniny nebo obilné kaše.

90443251_1 (1).jpg

Objevte potraviny pro pleť v přírodní veganské kosmetice

Vodní kefír

Fermentované, tedy kvašené potraviny jsou jednou z hlavních součástí zdravého jídelníčku. Bakterie obsažené v jogurtech, kefírech i kvašené zelenině osídlují naše střeva a tvoří naši obranyschopnost. Veganskou alternativou k mléčným výrobkům může být takzvaná vodní fermentace pomocí tibi krystalů. Ty s cukrem a ovocem vytvoří přírodní jemně perlivé limonády. Na krystalech žijí bakterie a kvasinky, které se na rozdíl od bakterií obsažených v mléčných produktech neživí laktózou, ale cukrem.

Pomocí tibi krystalů můžeme připravit buď perlivou limonádu s příchutí podle vaší volby nebo jemný kefír z rostlinného mléka. Příprava je jednoduchá. Do 10 dílů vychladlé převařené vody přimíchejte cukr (na 1 litr vody postačí 3 lžíce cukru) a zalijte jí 1 díl tibi krystalů. Nakonec přidejte oblíbené sušené nebo lyofilizované ovoce, které tvoří chuť limonády. Vše nechte při pokojové teplotě odležet alespoň 3 dny. Hotovou limonádu následně slijte a z namnožených krystalů můžete připravit další várku.

Previous
Previous

Pepřovník černý, antický král koření

Next
Next

Tajemství mouky a její mletí