Kapří recepty prověřené dvěma generacemi hospodyněk 

Kapr platí za symbol Vánoc, patřil mezi postní pokrmy nebo jídlo chudiny. První dochované záznamy o pojídání kapra na Vánoce pocházejí ze 13. století, v českých zemích se tradice vánočního kapra rozšířila až o čtyři sta let později. Jíst ho však jen na Štědrý večer by byla škoda, kapra si můžete připravit i na jiný způsob než v tradičním trojobalu a mnohem rychleji.

kapr+1.jpg

Inspirujte se recepty v dobových kuchařkách z minulého století, které vznikly speciálně pro propagaci a vysvětlení použití nových spotřebičů ETA – pečenky, grilu a mixéru. 

Kapr na česneku

4 porce kapra (může být i jiná ryba nebo rybí filé), 2–3 stroužky česneku, 60 ml oleje, sůl, pažitka nebo petrželka

Porce kapra osušíme utěrkou, potřeme prolisovaným česnekem a přelijeme olejem. Vložíme na desku zahřátého grilu, přiklopíme vrchní desku a grilujeme asi 4–6 minut. Nakonec posolíme. Měkké porce kapra přendáme na předehřáté talíře a posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s vařenými brambory, s bramborovou kaší nebo s chlebem.

Webp.net-gifmaker.gif

NOVÁ KNIHA:
ETA v životech našich domácností

Kapr na grilu

4 porce kapra, 40 g másla, 1 citron, pažitka nebo petrželka, sůl

Očištěné porce kapra zbavené kůže vložíme na desku zahřátého grilu. Grilujeme asi 4–6 minut s přiklopenou vrchní deskou. Měkké porce kapra přendáme na předehřáté talíře, posolíme, pokapeme citronovou šťávou a poklademe plátky čerstvého másla. Bohatě posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s vařenými brambory a doplníme hlávkovým salátem či kompotem.

etagril.jpg

Kapr na roštu, tatarská omáčka

300 g kapra, tj. dvě porce po 150 g, sůl, 2 plátky citronu, 80 ml oleje, trocha citronové šťávy; příloha: 20 g másla, 300 g vychladlých vařených brambor; tatarská omáčka

Očištěné porce kapra opatrně podélně nařízneme na hřbetě a do řezů vložíme vždy po půl plátku citronu. Porce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Necháme v chladu asi půl hodiny. Po zapojení Etagrilu dáme na nosiče topné tyče a hliníkovou misku s máslem, na němž opečeme brambory. Po dosažení pracovní teploty dáme na rošt porce kapra a grilujeme je asi 3 minuty, po obrácení další asi 4 minuty (dohromady asi 7 minut). Hotové porce klademe na nahřáté talíře, jako přílohu dáme opékané brambůrky sypané sekanou zelenou petrželkou. Tatarskou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.

receptar+pragomix.jpg

Bramborový salát se zeleninou

2 vejce, 150 ml oleje, citronová šťáva, sůl, ½ lžičky cukru, 1 kg vařených brambor, 100 g cibule, 100 g nakládaných okurek, asi 250 g vařené kořenové zeleniny, 1 jablko

Namixujeme majonézu, ostatní suroviny rozkrájíme a smícháme. Můžeme přidat i sekané uzené maso i na nudličky krájený salám – a máme vlašský salát.

mock1.jpg

NOVÁ KNIHA:
ETA v životech našich domácností

Vizuálně bohatá kniha, na níž se podílel Jiří Hulák, historik designu z Národního technického muzea, a Kristina Šemberová, znalkyně gastronomie první republiky, přináší nejen retro podívanou od 40. let po současnost. Mapuje také proměnu životního stylu v našich domácností.

Previous
Previous

Co jsme jedli v roce 1962? 

Next
Next

Slavnostní menu před 100 lety