k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Zelinářství v roce 1888 ‒ hlávkový salát

Objevila jsem krásnou, opravdu starodávnou knížku pro zahrádkáře a chci se o ni s vámi podělit. Je z roku 1888 a jmenuje se „Zelinářství, čili Pěstování všech druhů zelenin“. Zahradnická příručka Ludvíka F. Naumanna patří do novodobě řečeno edice „Zahradnická bibliotéka. Spisy poučné, věnované zájmům zahradnickým vůbec“. Musíte uznat, že taková kniha nemohla projít mýma rukama bez povšimnutí. A když už se všichni zajímáme o staré a původní odrůdy zeleniny, přijde mi logické podívat se i na to, jak se zahradníci v 19. století starali o své výpěstky a jak je popisovali. Texty jsou doprovozeny i krásnými kresbami. Spousta odrůd už z našich končin vymizela, ale některé se ještě pár  nadšencům podařilo zachránit a vy je tak můžete mít i u sebe na zahradě. Snad vás, stejně jako mě, zaujme přesný přepis původních textů a kousek z opravdové historie zelinářství. A protože už je pomalu načase začít s předpěstováním některých druhů zeleniny, pojďme se podívat na první  exemplář – hlávkový salát.

 

Salát hlávkový
(Lactuca sativa)

Z kořenů této rostliny vyvinuje se množství zakulacených hladkých, často vlnatých aneb kadeřavých listů, které se u některých druhů v hlávky uzavírají. Z prostřed pak vyroste 60 – 100 cm vysoký stonek, který na svém vrcholu žluté květy vyvinuje, jež tvoří okoličnatý hrozen a později semeno poskytují:

Domov jeho jest Asie. Salát hlávkový vyžaduje především sypkou, úrodnou, teplou půdu a slunečnou polohu, kde se pak buď na vlastní záhony neb mezi jé zeleniny vsadí, což mezisadba se nazývá. Pěstovati lze jej buď v pařeništi neb na svobodné půdě. Během růstu musí se pilně zalévati. Bychom celé jaro až do léta salát měli, jest záhodno každé 4 neděle nový výsev provésti. Pro potřebu podzimní a zimní sejeme semena na místa před mrazem chráněna a v měsících srpnu a v září, načež sazenice na též místo asi 15 cm od sebe vysadíme, kde až do jara zůstanou. Aneb se v měsíci říjnu do studeného pařeniště přesadí, kde se jim dle možnosti vzduchu dopřeje, načež často již v prosinci čerstvé hlávky obdržíme.

 

Pro docílení semena musíme k tomu rozhodně přihlížeti. Pro semeno volíme takové hlávky, které nejtvrdší a nejhezčí jsou, načež když lodyha proraziti nemůže, hlávky poněkud se proříznou. Proti ulomení chráníme je tím, že lodyhy ku tyčím přivážeme a jakmile semeno zráti počne, lodyhu uřízneme a pověsíme, aby semeno dozrálo, načež pak 6 roků svoji klíčivost udržuje.

 

Anto salát v létě dobře se nedaří, pro kteroužto příčinu též méně v tu dobu se pěstuje, odporučuje se jej na více zastíněná místa vysaditi, více ve vlhku udržovati a aby do květu nehnal, rostlinám kořen pod hlávkou do pola napříč proříznouti, čímž delší dobu se zachovati dá.

 

V eshopu máme nejrůznější salátové odrůdy. Mělnický, Dětenická atrakce, Římský, barevný salátový mix a mnoho dalších. No, přesvědčete se sami:)

X