k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Zelinářství v roce 1888 – Dýně

Tykev

(Cucurbita Pepo. Cucurbitacease)

Pochází z Indie a jest co do tvaru, barvy a velikosti velmi rozdílná. Jmenovitě se dělí tykve na jedlou a ozdobnou. Semena vložíme v měsíci květnu buď do kruhulí po 2-3, načež je do pařeniště postavíme, by v rostlinu vyrostly, anebo semena hned na určité stanovisko vysadíme. Půdu vyžaduje mastnou, sypkou, vlhkou a stranu sluneční: obyčejně je vysazujeme na komposty, kdež při hojné vlhkosti velmi velké plody vyvinují. Nemáme-li ale příhodného místa, kde bychom tykev vysadili, upravíme si v zahradě as 60 cm hlubokou a též tak širokou jámu, kterou dobrým spráchnivělým kravským hnojem naplníme, přes nějž vyházenou zem v podobě kuželovité hromady upravíme a do této pak rostliny vsadíme. Hojné zalévání, kmenovitě častěji rozředěnou močůvkou, vzrůstu velmi napomáhá. Pro docílení velkých plodů doporučuje se, prostranné výhonky zkracovati, aby síla více k plodům přišla. By plody všude stejně zrály, je dobře často je obraceti a pod ně něco podložiti.

Jádra sklízíme na podzim z plodů, které pak 6-8 roků svou klíčivost udrží. Pro okrasu stěn, loubí a p. pěstíme rozličné odrůdy, například tykve láhvovité, jablkovité, turecké, bradavičnaté a podobné. K jídlu hodí se nejlíp stříbrošedá tykev, která až 50 kg tíže dosáhne, tykev melounová bývá často až 100 kg těžká. Pak se ještě doporučuje vegetable, marov, lucado, strachan, ceratoceras a vlašská tykev.

Tykve nejsou dosud tak oblíbeny, ja by skutečně zasloužily, neb se hodí nejen k zadělání jako meloun, nýbrž poskytují silný a zdravý pokrm místo zemčat.  Any tykve se pekou, připravuje se z nich kaše, polívka, zelí a podobně. Nejchutnější jest však tenkráte, dokud úplné zralosti nedosáhla a tedy zelená se sklidila.

 

No a nejrůznějších odrůd dýní máme v eshopu taky požehnaně. Co třeba taková kulaťoučká dýně Marocká, prastará Indiánská nebo vynikající máslová? A pozor, zrovna probíhá velký výprodej!!!!

X