k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Velikonoční bezlepkový mazanec

Velikonoční mazanec je nejtradičnějším pokrmem na Boží hod a ačkoli ho v 19. století začal vytlačovat uhlazený beránek, jeho charakteristickou křupavou kůrku a klasickou chuť si užíváme dodneška. Ať si říká kdo chce co che, jeho krásný rustikální kulatý tvar a zlatavý mandlový posyp zkrátka patří ke každé velikonoční tabuli. A abychom nikoho nediskriminovali, pojďme si udělat také jeden bezlepkový. Je zdravější a chutná vážně božsky. Tak pečte a slavte. Jaro, můžeš!

 

INGREDIENCE

2 vejce
150 g tmavého cukru
200 ml vlažného mléka
120 g rozpuštěného másla
velký panák rumu šťáva a kůra z 1 citronu
120 g pohankové mouky
100 g rýžové mouky
100 g strouhaného kokosu
hrst rozinek
14 g sušeného droždí
1 špetka šafránu
1 čajová lžička kurkumy
5 hřebíčků
1 badyán
loupané mandle

 

POSTUP

Jedno celé vejce s 1 žloutkem navíc utřeme s cukrem. Zbylý bílek uchováme na později. Přidáme vlažné máslo a mléko, rozdrcené či umleté koření, rum, kůru a šťávu z citronu. Do tekuté směsi postupně vmícháváme obě mouky, kokos, rozinky a droždí. Necháme na teplém místě asi 1 hodinu nakynout. Mazanec dáme na pečící papír na plech, potřeme ho bílkem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme na 180 °C asi 45 min.

X