k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Vánoční makovec a ořechovec

Tenhle recept si kdysi na natáčení vánočního dílu Herbáře připravila naše kolegyně, herečka a dabérka Taťjana Medvecká. Před kamerou jsme se ale tak zapovídaly, že jsme ho ani nestihly upéct… Naštěstí nám Táňa prozradila recept, a tak nám i vám mohou tyhle kynuté bochánky přinést hojnost, zdraví a plodnost na celý další rok. Navíc krásně ozdobí sváteční tabuli!

 

Množství: 4 věnce
Doba přípravy: příprava 1/2 hodiny + kynutí 1 1/4 až 1 3/4 hodiny + pečení cca 25 minut

 

Suroviny:

 

Těsto:

300 ml vlažného mléka

42 g droždí

200 g krupicového cukru

250 g másla

1 vejce

2 žloutky

1 kg polohrubé mouky

1 menší lžička soli

hladká mouka na pomoučení

 

Maková náplň:

150 ml mléka

80 g krupicového cukru

200 g mletého máku

strouhaná kůra z 1/2 citronu

40 g rozinek

2–3 lžíce rybízové zavařeniny

1–2 jablka

 

Ořechová náplň:

3 lžíce mléka

80 g krupicového cukru

250 g mletých vlašských ořechů

40 g rozinek

strouhaná kůra z 1/2 citronu

2–3 lžíce meruňkové zavařeniny

 

na potření: 1 vejce a 4 lžíce mléka

 

Postup:

Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme ho jednou lžící cukru, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek (trvá to zhruba 10–15 minut). Že kvásek vzešel, poznáme tak, že se na povrchu objeví bubliny.

V robotu utřeme metlou máslo, zbylý cukr a vejce do pěny, zašleháme žloutky, prosejeme mouku a osolíme ji. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé mléko a hněteme hákem, až je těsto hladké a lesklé a přestane se lepit k míse. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Je dost těžké, tak to trvá déle, než zdvojnásobí svůj objem, zhruba hodinu až hodinu a půl.

Pokud robot nemáte, prosejte mouku do mísy, promíchejte se zbylým cukrem a osolte, uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné máslo (ne horké!), přidejte vejce a žloutky a měchačkou vypracujte těsto, hněťte ho odspoda po stranách k sobě, až bude hladké a lesklé a přestane se lepit na stěny mísy. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout.

Než těsto vykyne, připravíme si náplně.

Na makovou náplň svaříme mléko s cukrem. Jakmile mléko začne vřít, vmícháme do něj mák a vše povaříme do zhoustnutí. Přidáme citronovou kůru, rozinky a rybízovou zavařeninu a promícháme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a dužinu nakrájíme na drobné kostičky. Vmícháme do makové náplně a necháme zchladnout.

Na ořechovou náplň svaříme mléko s cukrem stejným způsobem. Jakmile začne vřít, vmícháme do něj ořechy, povaříme do  zhoustnutí, přimícháme rozinky, citronovou kůru a meruňkovou zavařeninu a necháme zchladnout.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části. Každou rozválíme na lehce pomoučené ploše na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku 25 x 30 cm. Dva pláty potřeme uprostřed makovou náplní, dva ořechovou, zavineme a konce spojíme do tvaru věnce. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.

Vejce vyšleháme s mlékem a potřeme věnce. Na několika místech je propíchneme špejlí. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 20–30 minut. 

 

X