k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

V hlavní roli andělika

Andělika se hojně používá v kuchyni severní Evropy, kde se jí také výjimečně dobře daří. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že na Islandu roste opravdu všude, v podstatě i na lávě. Ale nebojte, roste i u nás, na lukách i na zahradě. Andělika je významnou léčivkou už odpradávna a pomáhá při potížích se žaludkem, žlučníkem a slinivkou. Je vhodná proti křečím a při podrážděných nervech. Dá se použít i v antirevmatických koupelích a na severu je ceněná jako zelenina.

 


Nakládaná andělika

Nakládanou anděliku oceníte jako součást zeleninových salátů, z nálevu můžete udělat zálivku a naložené květy přidat k receptům z ryb.

 

NA 2 SKLENICE (à 250 ml)
DOBA PŘÍPRAVY 25 MINUT

INGREDIENCE

250 g andělikových květů i se zelenými semínky
480 ml bílého vinného octa
50 g řepného cukru
4 lžičky himálajské soli

POSTUP

Květy zlehka opereme. V hrnci zahřejeme ocet, vsypeme květy a přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme cukr a sůl, až se rozpustí. Přelijeme do uzavíratelných, čistých, suchých, horkých sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Uložíme do lednice, kde vydrží až 1 měsíc.

 

 

Kandované stonky anděliky

Takto kandované stonky jsou velmi zajímavou variantou k proslazovanému ovoci, kterým se zdobí dorty nebo se přidává do těst. Kandovaná andělika se uplatní i v alkoholových koktejlech. Sesbírejte stonky u dvouletých rostlin na konci června a začátkem července. Stonky by měly být zelené, ne žluté nebo načervenalé.

 

ZHRUBA NA 20–30 KOUSKŮ
DOBA PŘÍPRAVY 1 HODINA, ODLEŽENÍ 5 DNÍ + 8 HODIN

INGREDIENCE

2–4 stonky dvouleté anděliky
1 l vody
1 lžíce jedlé sody zhruba
1 kg krupicového cukru

POSTUP

Stonky zbavíme listů, nakrájíme na 10cm kousky a namočíme je na 8 hodin do vlažné vody. Vmícháme sodu a povaříme stonky doměkka, díky sodě zůstanou zelené. Vyjmeme je, zchladíme pod tekoucí vodou  a sloupneme slupku. Nálev ponecháme! Na sirup odvážíme cukr v poměru 1:1 k nálevu, rozmícháme v něm cukr, vložíme do něj stonky a necháme 24 hodin ležet. Zahřejeme až k varu a necháme odstát. Opakujeme po čtyři dny, pak stonky vyjmeme a necháme zaschnout. Naskládáme do sklenice s víčkem a uložíme na suché chladnější místo.

 

 

Andělikový likér

Likéry jsou zábavné. Jde sice o alkoholové nápoje, ale většinou se vyrábí z bylin a pomáhají při různých obtížích.  A taková stopička po jídle nebo před spaním může být sladkou tečkou s přidanou hodnotou. Pokud tedy nepopíjíte „hořkou“. Andělikový likér je vhodný po sytém jídle, malé množství vám usnadní trávení.

 

NA 1 LÁHEV (à 1 l)
DOBA PŘÍPRAVY 10 MINUT, ODLEŽENÍ 2 TÝDNY + 4 MĚSÍCE

INGREDIENCE

1 lžička anýzu
1 lžička semínek koriandru
1 lžička semínek fenyklu
3 hřebíčky
8 kandovaných stonků anděliky (dlouhých 5 cm)
230 g krupicového cukru
1 l vodky

POSTUP

V hmoždíři nadrtíme suché koření. Anděliku nakrájíme na kousky a vsypeme do přiměřeně velké láhve. Přidáme koření a cukr a promícháme. Zalijeme vodkou a protřepeme. Necháme stát na slunném místě dva týdny. Denně láhev protřepejte. Scedíme a likér vlijeme do čisté, suché láhve. Zavíčkujeme a necháme ho zhruba 4 měsíce v temnu a suchu odležet.

X