k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Tortilla

Tohle jídlo si doma připravujeme hodně často, protože ho máme strašně rádi. Je to perfektní vegetariánský recept. Ač se to možná na první dobrou nezdá, jedná se o jednoduché jídlo (jen má více ingrediencí a jednotlivých kroků). Nejdříve si předpřipravíte náplň – uvaříte rýži, připravíte zeleninový salát a umixujete fazolovou pastu. Pak z domácího těsta upečete tortillové placky. A ty nakonec vším, co jste si tak pěkně připravili, rychle naplníte. A je to! Zdravá, lehká a barevná večeře je na světě. Udělejte tortilly, až k vám na návštěvu přijdou přátelé – je to moc příjemná společenská událost (a vám to usnadní práci, každý si totiž tortillu naplní sám dle své chuti).

 

Suroviny:

 

náplň:

 

barevná rýže (nebo jiný druh rýže, dle chuti)

čerstvý koriandr

zralá rajčata

salátová okurka

avokádo, nakrájené na plátky

1 limeta (nebo citron)

olivový olej

sůl, pepř

1 konzerva červených fazolí

1 lžička mletého koriandru

zakysaná smetana

 

tortillové placky:

 

450 g polohrubé pšeničné mouky

1 lžička soli

1 lžička kypřicího prášku

6 lžic rostlinného (olivového) oleje

250 ml teplé vody

 

 

Postup:

 

Začneme tím, že si klasickým způsobem uvaříme rýži. Až se uvaří, načechráme ji vidličkou a necháme stranou.

 

Připravíme si salátek do tortilly. Nasekáme koriandr, nakrájíme rajčata a okurku. Vše smícháme, zakápneme olivovým olejem a šťávou z limetky. Zeleninu zlehka osolíme a necháme odležet.

 

Pokračujeme přípravou fazolové pasty. Do mixéru dáme 1 konzervu červených fazolí, pár lžic olivového oleje, mletý koriandr. Nakonec do směsi vymačkáme půlku limety. Vše osolíme, opepříme a rozmixujeme.

 

Na výrobu tortillových placek v míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl, olej a vodu. Směs promícháme lžící. Než těsto propracujeme rukama, rozpálíme si na sporáku jen tak nasucho pánev – na placky musí být pánev opravdu horká. Těsto na pomoučeném válu pořádně proděláma rukama. Pokud se těsto lepí, podsypeme ho troškou mouky, jestli je naopak moc hutné a drolí se, zakápneme ho troškou vody. Cílem je elastické, nelepivé těsto.

 

Z těsta odkrajujeme kousky, ze kterých tvoříme kuličky. Z každé kuličky vyválíme válečkem tenkou kulatou placku. Vzniklou placku opatrně přendáme na suchou, rozpálenou pánev. Jakmile se na těstě začnou tvořit bubliny, placku obrátíme.

 

Když máme všechny placky upečené, začneme plnit tortilly. Placku vždy potřeme fazolovou pastou, na ni nasypeme od oka rýži. Na rýži naservírujeme salát, na salát položíme plátky avokáda. Vše zakončíme lžící zakysané smetany. Posypeme koriandrem, zakápneme limetou a tortillu opatrně zabalíme.

X