k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Smíchejte si vlastní kořenicí směsi

Kuchyně bez koření, může něco takového vůbec existovat? Pravděpodobně ne, což dělá z koření skvělý dárek, ať už jdete k někomu na návštěvu nebo hledá užitečný dárek k Vánocům. Proto se v dnešním článku dočtete, jak si připravit domácí směsi koření, které obsahují jen to, co si přejete, a v kvalitě, kterou požadujete. Skladujte je v pevně uzavřené nádobě, ať neztratí své aroma.

 

Vybrali jsme tři směsi, které se výborně hodí k této roční době. Perníkovou, protože mlsat se může po celý rok, na svařák, abyste rozehřáli promrzlé kosti, a chia koření pro zahřátí, které si můžete vychutnat i s dětmi.

 

Perníková

Ingredience
1 lžíce mletého zázvoru
2 lžíce mleté skořice
1 lžíce mletého nebo najemno drceného hřebíčku
1 lžíce mletého nebo najemno drceného nového koření
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
½ lžičky drceného anýzu
½ lžičky mletého badyánu
¼ lžičky mletého černého pepře
½ lžičky dřeně z vanilky

 

Postup

Všechny suroviny pečlivě promícháme a přesypeme do sklenice s víčkem. Uchováváme v temnu a suchu. Přidáváme podle potřeby do těst a cukroví.

 

Na „svařák“

Ingredience
4 svitky skořice
2 hvězdičky badyánu
10 hřebíčků
3 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
3 lžíce sušené kůry z biopomeranče
3–6 lžic cukru Muscovado (dle sladkosti vina)

 

Postup

Koření promícháme a zavážeme do gázy. Cukr vsypeme do pytlíčku a přiložíme zvlášť.

 

TIP: Na svařené víno vybereme červené víno podle chuti. Vlijeme ho do hrnce, přilijeme k němu 100 ml vody, přisypeme koření a cukr (množství volte podle sladkosti vína) a pomalu zahříváme na středním stupni až těsně k bodu varu, ale nevaříme, ať se nevypaří alkohol. Mícháme, až se cukr rozpustí. Rozlijeme do hrníčků a ozdobíme plátkem biocitronu nebo biopomeranče.

 

Chai koření

Ingredience

2 svitky skořice
2 lžičky kuliček černého pepře
10 hřebíčků
6 tobolek kardamomu

 

Postup

Skořici nalámeme na kousky a promícháme s ostatním kořením.

 

TIP: Na chai latte opražíme koření nasucho v pánvi, zhruba 3–4 minuty, až se rozvoní. V čajové konvici povaříme 5 minut 1 l vody s plátky zázvoru (z 5cm kousku). Odstavíme, vsypeme 2 lžíce černého čaje, promícháme a necháme 10 minut odstát. Osladíme podle chuti – třtinovým cukrem, medem, javorovým sirupem nebo melasou. V rendlíku zahřejeme 750 ml mléka, použít můžeme mléčné nebo rostlinné, můžeme ho také napěnit, a vlijeme do připraveného čaje.

 

Také milujete koření? A věděli jste, že kmín se pěstuje u nás? My díky Herbáři už ano! Podívejte se, co jsme se o českém kmínu dozvěděli. Stačí kliknout sem. Nejen tyto kořenící směsi, ale i další najdete v knize Vaříme podle Herbáře 5. Objednat si jí můžete v našem e-shopu nebo po kliknutí na obrázek.

X