k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Slepé myši aneb jak si osladit půst

…slečinka si vzpomněla na recept své drahé chůvy a už poroučí do kuchyně pro palačinky. A ne ledajaké! Zámecká úprava receptu dole z podzámčí. Kdo by nebyl zvědavý na pokrm s tak roztomilým názvem? Sladký teplý dezert vhodný i pro mladé pány…

A jeden z posledních postních receptů tohoto roku.

 

PORCE PRO 4 OSOBY
DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT, PEČENÍ 1 HODINA 

 

INGREDIENCE

TĚSTO
500 ml mléka
2 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
160 g hladké mouky
1 vanilkový pudink
špetka soli
rostlinný olej na pečení
máslo na vymazání pekáče
strouhanka na vysypání pekáče
moučkový cukr na posypání

 

NÁPLŇ
50 g rozinek
40 ml rumu tuzemáku podle chuti
300 g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3–4 lžíce zakysané smetany
nastrouhaná kůra z ½ biocitronu

 

POLEVA
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce

 

POSTUP

Rozinky spaříme vroucí vodou nebo je namočíme do rumu. Metličkou prošleháme mléko s vejcem, máslem, moukou a pudinkem dohladka, zlehka osolíme a necháme těsto 30 minut odpočinout. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Mezitím prošleháme tvaroh s oběma cukry a zakysanou smetanou dohladka. Vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a slité rozinky.

Pánev rozehřejeme a vymažeme ji olejem. Vlijeme do ní naběračku těsta tak, aby se rozlilo po celé ploše v tenké vrstvě. Pečeme na vyšším středním stupni, a jakmile povrch těsta oschne, palačinku obracečkou otočíme na druhou stranu a dopečeme. Přesuneme na talíř, potřeme tvarohovou náplní, srolujeme, v případě potřeby překrojíme a skládáme do připraveného pekáče. Zapečeme je 5 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Vejce rozšleháme ve smetaně, přelijeme přes palačinky a dopečeme dozlatova, zhruba 15 minut. Podáváme pocukrované.

 

Pokud také držíte půst, nechte se inspirovat řadou dalších skanzenových jídel v naší páté kuchařce Vaříme podle Herbáře.

X