k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Šeříkové mlsání

Tak už to kvete a voní a krásně zdobí zahrady i polní cesty. O čem že to mluvím? No jasně, o krásných fialovo modrých květech šeříku. Každý rok si je trhám do vázy a potom si k nim přivoním pokaždé, když jdu kolem. Dlouho jsem ale netušila, že se ty jeho překrásné květy dají jíst a dokonce obsahují nejrůznější zdraví prospěšné látky. Tak jsem si je místo do vázy dala do nejrůznějších mlsů a můžu vám říct, že se to doma setkalo s mnohem větším nadšením.J

POZOR: Stopky nejsou jedlé, stříhejte proto jen kvítky!

 

Čokoláda s květy šeříku

NA 2 TABULKY
DOBA PŘÍPRAVY 15 MINUT, PEČENÍ 30 MINUT

 

INGREDIENCE

1 hrozen čerstvých květů šeříku
1 bílek
2 lžíce moučkového cukru
200 g bílé čokolády

 

POSTUP

V suchém teplém slunečném dni utrhneme větvičku plnou pěkných kvítků šeříku a nůžkami z ní odstřihneme jednotlivé kvítky. Troubu předehřejeme na 60 °C. Bílek lehce našleháme vidličkou do pěny a štětečkem potřeme kvítky ze všech stran, zvenku i zevnitř, až se krásně lesknou. Do bílku je nenamáčíme, chceme zachovat jejich křehkost. Zlehka je obalíme v cukru a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby, necháme mírně pootevřená dvířka a sušíme 20–30 minut. Při delší době květy ztratí barvu.

Opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Pozor, květy jsou velmi křehké. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Do obdélníkové misky či pekáčku položíme potravinářskou fólii, na ni vlijeme rozpuštěnou čokoládu, plochým nožem nebo špachtlí ji rozetřeme a poklademe šeříkovými květy. Necháme zchladnout. Poté ji rozlámeme na kousky, zabalíme a uděláme někomu radost.

 

Šeříkové lanýže

Sváteční mlsání v pozdním jaře.

ASI NA 30 KUSŮ
DOBA PŘÍPRAVY 45 MINUT, CHLAZENÍ NĚKOLIK HODIN

 

INREDIENCE

½ šálku čerstvých květů šeříku
250 g čokolády
125 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
3 lžíce šeříkového sirupu
100 g moučkového cukru

 

POSTUP

Šeříkové květy opatrně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, v rendlíku zahřejeme smetanu s máslem těsně pod bod varu. Vlijeme do rozpuštěné čokolády a promícháme. Přidáme šeříkový sirup, promícháme a mísu zakryjeme potravinářskou fólií, aby se na čokoládě neudělal škraloup, a uložíme do lednice na několik hodin. Potom tvarujeme pomocí lžičky bonbony, vyválením je zaoblíme a obalíme v cukru nebo šeříkových květech, případně obojím a vyskládáme je do krabice, která se vejde do lednice. Skladujeme v chladu.

X