k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Růžové hody do nepohody

Poupě růže se za dlouhá léta své existence stalo jakýmsi symbolem lásky a obdarování svých blízkých – možná právě proto je při nákupu v květinářstvích mnoho lidí radši nahradí jakoukoli jinou, méně okázalou květinou. Jenomže co když se dostanete do úžasného růžového sadu, kde růže rostou, jak se jim zlíbí a jejich omamná vůně se line na míle daleko? To je úplně jiná podívaná, pánové a dámy. V takovém sadu hned dostanete chuť pár okvětních plátků utrhnout. A třeba si z nich udělat i nejrůznější dobroty. Kdo by to do těch růží býval řekl…

 

Růžové pesto

Pesto vždy pozdvihne obyčejné těstoviny nebo sendvič o úroveň výš. V lednici vydrží pár týdnů, ale je třeba ho vždy zalít olejem tak, aby bylo ponořené.

 

ASI NA 4 SKLENICE
DOBA PŘÍPRAVY 15 MINUT

INGREDIENCE

300 g rukoly
100 g vlašských ořechů
1 lžíce soli
300 ml olivového oleje
200 g okvětních plátků růží
200 ml ořechového oleje

POSTUP

Rukolu rozsekáme v mixéru typu kutr na kaši. Přidáme ořechy, sůl a olivový olej a mixujeme, až vznikne hrubší pasta. Plátky růží nasekáme nahrubo, přidáme je ke směsi a postupně zaléváme ořechovým olejem a mixujeme, až vznikne homogenní směs. Rozdělíme do sklenic a podle potřeby zalijeme olejem.

 

Růžové želé neboli džem

Omamná vůně růže přímo láká k nakousnutí. Samotný plátek je však bez chuti. Vařte jen chemicky neošetřované rostliny, hlavně ne ty z obchodu. Nejvhodnější jsou doma pěstované růže aromatických odrůd, chceme získat jejich vůni. My jsme si pro růže zajeli k paní hraběnce Šternberkové do Častolovic, která zde pěstuje přes 150 výhradně voňavých odrůd. To musíte vidět. A cítit!

Intenzivní barvy docílíme opakovaným louhováním okvětních plátků.

 

ASI NA 3 SKLENICE
DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT

INGREDIENCE

500 ml jablečné šťávy
250 g okvětních plátků růží
250 g želírovacího cukru 2:1
1 citron nebo
1 pomeranč
1 lžíce hvězdiček badyánu (není nutné)

POSTUP

Jablečnou šťávu zahříváme až k varu. Vmícháme do ní polovinu plátků růží a necháme je louhovat, až ztratí svoji barvu. Vylovíme je nebo šťávu scedíme a z plátků vymačkáme tekutinu. Obarvenou jablečnou šťávu znovu zahřejeme až k varu, vložíme zbylé plátky růží a necháme opět louhovat. Scedíme a šťávu smícháme s cukrem a šťávou z citronu či pomeranče. Na efekt do ní můžeme přidat skrojky citronové nebo pomerančové kůry a hvězdičky badyánu. Vaříme zhruba 4 minuty, až tekutina začne houstnout. Poznáme to tak, že kápneme kapku na talířek, a pokud ihned ztuhne, má džem správnou konzistenci. Vlijeme ho do sklenic, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

To jste nečekali, co? A spoustu dalších nečekaných rad a receptů najdete v archivu pořadu Herbář nebo našich vyhlášených kuchařkách, třeba v té nejnovější, Jíst a žít:)

X