k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Prvorepublikový recept: Mrkvový koláč nejen na jaro

Mrkvový dort nebo řepný čokoládový najdete v každé hipsterské kavárně. Působí jako cool americký dezert téměř bez cukru, pokud si odmyslíte tučný máslový krém a sladkou polevu, ve skutečnosti ale patří do zlatého fondu českých dezertů. Mrkvový koláč z mrkve, ořechů a mandlí uváděla ve své České vegetariánské kuchařce už Anuše Kejřová v roce 1933, najdete ho i v originální moderní kuchařce prvorepublikových dezertů Sladká první republika. Svěží chuť mrkve podtrhuje pomerančová kůra, voňavý hřebíček a dobrý koňak, vláčný korpus zdobí meruňková marmeláda, která se postará i o příjemnou sladkost. To, že je bezlepkový, je jen další milé překvapení. Genialita tohoto koláče tkví mimo jiné v tom, že ho můžete péct po celý rok, i když z jarní křupavé mrkvičky chutná ještě sladčeji a na velikonoční stůl přirozeně zapadne.

 

INGREDIENCE

Těsto
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
100 g moučkového cukru
140 g strouhané syrové mrkve
100 g mletých mandlí
60 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry
1 lžička kypřicího prášku
špetka tlučeného hřebíčku
1 lžíce dobrého koňaku
špetka soli
máslo na vymazání formy
strouhanka nebo mleté mandle na vysypání formy

 

Poleva
4 lžíce meruňkové zavařeniny
50 ml horké vody
pár kapek citronové šťávy
2 lžíce bílého punče
1 menší mrkev na ozdobu

 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 160 °C, dortovou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo mandlemi.

Žloutky a cukr třeme do pěny. Zlehka vmícháme mrkev, mandle, ořechy, pomerančovou kůru, kypřicí prášek, hřebíček a koňak. Bílky osolíme, ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové směsi. Vlijeme do připravené formy a pečeme 30–40 minut dozlatova.

Meruňkovou zavařeninu promícháme s horkou vodou, citronovou šťávou a punčem na hladkou polevu.

Koláč necháme mírně zchladnout, vyjmeme z formy a přelijeme polevou. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrouháme tenké plátky, kterými koláč ozdobíme.

 

autor: Kristina Zábrodská

 

Přes sto receptů na unikátní a generacemi prověřené prvorepublikové sladkosti, moučníky a dorty najdete v knize Sladká první republika. Zároveň si můžete přečíst, jak tehdejší hospodyně pekly, jaké používaly suroviny a další zajímavosti z doby před 100 lety. Knihu si můžete objednat na e-shopu nebo po kliknutí na obrázek.

X